Næsten alt hvad jeg køber er økologisk. Det gælder ikke kun mad, men også tøj, tasker, sko mv. Derfor har jeg lidt svært ved at forstå mange af de undskyldninger som folk bruger, når de prøver at forklare hvorfor de ikke køber økologisk. Mange mennesker påstår at de ikke har råd til det. Der er også mange mennesker som påstår, at de ikke har råd til at købe frugt og grønsager.

Men det forstår jeg simpelthen ikke. Vi danskere har aldrig været så rige som vi er i dag. Alle har fået samtalekøkkener, udestuer, nye badeværelser, nye biler, fladskærme, computere osv. Hvert eneste år har alle råd til at rejse på sommerferie, skiferie og flere storbyferier. Vi har heller aldrig før brugt så mange penge på Gucci, Prada, Versace og alle de andre dyre mærkervarer. Og hver måned bruger vi formuer på ugeblade og smarte livsstilsmagasiner. Alligevel er det altså for dyrt at købe økologisk frugt og grønt? Okay, hvad er det lige som jeg ikke forstår???

I stedet for at spise sundt, så foretrækker mange at bruge deres penge på statussymboler og når de køber ind vil de hellere have kvantitet frem for kvalitet. Bare indkøbsvognen er fuld, så er det da fuldstændig lige meget hvad der er i den! Så ser man lige den ene indkøbsvogn efter den anden på vej mod kassen i supermarkedet, højt belæsset med cola, chips, slik, chokolade, skinkesalater, lørdagskyllinger, pommes frites osv. Men der er ingen vitaminer, ingen proteiner, ingen fibre og ingen mineraler i disse varer. Der er absolut intet sundt og ingen næring i disse produkter – intet af alt det som kroppen virkelig har brug for. Mange af disse varer er fyldt med tilsætningsstoffer, smagsforstærkere og E-numre, hvoraf mange er mistænkt for at være direkte skadelige. Det er også grunden til at vi danskere gennemsnitligt spiser 6 kg kemikalier om året og det er da klart at det må have nogle konsekvenser. For mange mennesker er resultatet: allergi, astma, dårlig søvn, stress, træthed osv. Alligevel vælger mange mennesker stadig disse produkter frem for at købe frisk frugt og grønt. Og mange synes stadigvæk at det er for dyrt at købe økologi.

Selvfølgelig er det ikke alle danskere som er blevet milionærer i løbet af de sidste 3-4 år. Det er jeg for eksempel ikke. Jeg hører virkelig til dem som ikke har ret mange penge. Men det forhindrer mig ikke i at leve næsten 100% økologisk. Det er kun muligt, fordi jeg samtidig sparer på noget andet: jeg har lovet mig selv, at jeg aldrig mere vil købe slik, cola, chips osv. Det overholder jeg – næsten! Vi danskere bruger sindssygt mange penge på den slags. Disse penge bruger jeg nu på sundhed.

I starten syntes jeg også at det var meget dyrt at købe økologisk. Jeg kunne ikke overskue de økonomiske konsekvenser og syntes egentlig ikke at jeg havde råd til det. Derfor startede jeg lidt efter lidt. Noget kan man jo altid ændre. Jeg begyndte med økologisk havregryn og gulerødder, som ikke koster meget mere end de almindelige. Lidt efter begyndte jeg at købe økologisk pasta, ris, mel osv. Efterhånden blev det til mere og mere økologi i indkøbsposen.

 

Faktisk tror jeg at den største hindring for bedre sundhed og helbred ofte skyldes traditionel vanetænkning. Når Frank og jeg er inde i byen, så er vi ofte en tur hos “Joe & the juice” i Magasin. Det koster 35kr for en halv liter friskpresset juice som er virkelig lækker og smækfyldt med sunde vitaminer. Jeg har hørt mange som synes at det er for dyrt. I Netto kan man jo købe en hel liter juice for 5kr. Men de samme mennesker synes det er ok at give 50kr for en fadøl i Nyhavn. De fleste mennesker synes også at det er ok at give 25 eller 30kr for 1½ liter cola, som kun består af sukker, kemikalier og vand. Og det er helt normalt at give 25kr for en pose Matadormix. Mange mennesker betaler også gerne 25kr for en pose chips uden at de overhovedet tænker over prisen. Det er helt normalt. Ærlig talt, hvem synes at det lyder klogt eller fornuftigt? Nej, det er ikke for dyrt at leve sundt. Men vi er bare alt for vant til at prioritere forkert. Hvis vi synes at det er for dyrt at betale 25kr for 4 økologiske pærer, så burde vi overveje i forhold til hvad.

Dette indlæg er egentlig en kommentar til to fantastiske indlæg på Madames huskeblog. Det første indlæg handlede om det økologiske valg. Det andet indlæg handlede om en ny bog af forfatter Ninka-Bernadette Mauritson som hedder “Kernesund familie – sådan!”. Bogen beskriver de uheldige konsekvenser af vores livsstil og fortæller hvordan denne familie ændrede deres dårlige vaner. Bemærk, at efter indlægget på Madames blog er der links til to meget spændende artikler.

 

Lene Hansson har lavet nogle programmer på TV3 om det samme emne, som hed “Du er hvad du spiser”. Da jeg er veganer er jeg bestemt ikke overvægtig og jeg får meget mere end 600g frugt og grønt hver dag, så jeg tilhører bestemt ikke målgruppen for dette program. Men jeg synes det var nogle meget inspirerende programmer og jeg er vild med Lene Hansson. Jeg så alle programmerne og alle genudsendelserne. Jeg er overbevidst om, at Lene Hansson har gjort mere for folkesundheden her i landet end alle sundhedsstyrelsens meget dyre oplysningskampagner. Jeg tror naturligvis ikke på hendes tarmskylninger eller hendes syre/base-teori. Men “Du er hvad du spiser” og det kan ikke siges ofte nok. Hvor er det ærgerligt at de ikke laver flere programmer med Lene Hansson.

 

Reklamer