Charles Dickens: Et juleeventyr.

Hvert år i december læser jeg “Et juleeventyr” af Charles Dickens(1812-1870). Det er en af mine juletraditioner og “Et juleeventyr” er perfekt til de fire søndage i advent. Der er ganske vist fem afsnit, men det sidste er så kort, at man sagtens kan læse de to sidste afsnit sammen, den sidste søndag i advent. “Et juleeventyr” er også yderst velegnet til højtlæsning, hvis man har nogen at læse højt for.

Mange mener at Charles Dickens er mørk og dyster – og sentimental. Det er måske sandt nok, men de fleste overser desværre, at han også er meget morsom. Jeg har selv temmelig dårlig erfaring med at læse Dickens udenfor mine egne vægge. Jeg husker en togtur, hvor jeg uheldigvis var i gang med at læse “Dombey og søn”. Jeg fik det værste grineanfald. Det var så forfærdelig pinligt og jeg måtte simpelthen lægge bogen væk. Resten af turen sad jeg og gloede ud af vinduet, men hver gang jeg kom til at tænke på bogen, begyndte jeg straks at grine igen. Dickens er en vanvittig morsom forfatter!

Det er en af grundene til, at jeg mener han er verdens bedste forfatter. Jeg havde nok hellere set at det var Virginia Woolf, Sartre, Kafka, Tolstoj eller en helt anden – en mere udfordrende forfatter. Men nej! Ingen kan skrive som Charles Dickens! Når man læser hans bøger, så kommer man gennem alle menneskelige følelser – man griner, man græder og man gyser. Hans bøger er utrolig spændende, han har en fantastisk fantasi og der er ikke mange som har skrevet så meget som han har.

“Et juleeventyr” begynder den 24. december. Hovedpersonen Ebenezer Scrooge passer sit arbejde på kontoret, mens skriveren Bob Cratchit sidder og fryser på sin plads i et hjørne. Ebenezers søstersøn kommer på besøg, for at invitere ham til at fejre jul hos ham og hans kone dagen efter. Men Ebenezer snerrer af ham og afviser alt det julepjat. “Hvis det stod til mig”, sagde Scrooge forbitret, “skulde hver Tosse, der gaar omkring med “glædelig Jul” på sine Læber, koges sammen med sin egen Budding og begraves med en Pæl af Kristtorn gennem Hjertet, skulde han!” Senere kommer to mænd som samler ind til de fattige, men de får også en hård velkomst. Der er jo både fængsler og fattighuse, og så mener Ebenezer Scrooge, at han via sin skat har betalt nok til de fattige. Jo, Ebenezer Scrooge er en hård mand.

Om aftenen bliver han opsøgt af genfærdet af sin gamle afdøde partner, Jakob Marley. Jakob Marley fortæller ham, at han snart vil få besøg af tre genfærd. “Den svundne juls genfærd” viser Ebenezer hvordan hans liv har været, og vi forstår, at der er en grund til at han er blevet så sur og vrissen og misantropisk. Scrooges ulykke stammer fra hans barndom. Der ligger mange skuffelser bag, meget sorg og smerte, som han forsøger at fortrænge. Derfor er det svært ikke at få ondt af Ebenezer Scrooge. Så kommer “Den nuværende juls genfærd”, som viser ham, hvor hård og ubarmhjertig han er. Gang på gang bliver han af genfærdet konfronteret med sin egen urimelige ubarmhjertighed, så han endelig begynder at skamme sig over sig selv. Scrooge erkender hvor fattig han er, trods alle sine mange penge. Men han lever uden venner eller familie, uden glæder eller fornøjelser i livet og uden nogen bekvemmeligheder. Det er i sandhed et usselt liv. Siden følger “Den kommende juls genfærd” hvor han bliver konfronteret med sin egen død. Endelig forstår han, at han har ødelagt og spildt sit eget liv, mens han har arbejdet og kæmpet for at spare så mange penge sammen som muligt. Nu forstår han, at disse penge er fuldstændig værdiløse når han dør.

“Et juleeventyr” har et meget stærkt og vigtigt budskab. Jeg synes, at det er meget vigtigere end Juleevangeliet, som jeg overhovedet ikke kan bruge til noget som helst. Men “Et juleeventyr” handler om os alle sammen, om vores virkelighed og den verden vi lever i her og nu. Den handler om at erkende konsekvenserne af vores handlinger, om at nyde livet mens vi har det, og drage omsorg for hinanden. Se dét er efter min mening et rigtigt jule eventyr, for både børn og voksne! Mange synes sikkert ikke at det er en rigtig julebog, men jeg synes at det er en af de bedste julebøger der findes.

 

Reklamer