Jeg er fuldstændig klar til nytårsaften. Derfor vil jeg bruge dagen på at hygge mig og gøre en smule rent, så jeg kan komme pænt og ordentligt ind i det nye år. Jeg håber, at det bliver en stille og rolig aften. Min største skræk er, at naboerne holder fest. Så bliver jeg simpelthen så utrolig ked af det……

I aften skal jeg have “vegan shepherds pie”, lavet med rød peberfrugt, gulerødder, broccoli og rosenkål, under et låg af kartoffelmos. Det skal lige en tur i ovnen, indtil kartoffelmosen er gylden. Desserten bliver den trefarvede tofuline is med jordbær, vanilje og pære. Den er simpelthen fantastisk. Jeg havde også overvejet at bage en kage, men helt ærligt… efter hovedretten burde jeg jo ikke spise mere og efter isen er det umuligt at klemme mere ned.

Jeg har også været i Naturbageriet for at købe økologisk kransekage. Vi var flere i butikken som gerne ville vide om det var uden æggehvide. Ekspedienten var ikke sikker og tilbød at ringe til bageren for at spørge. Men hvad skulle vi gøre, hvis der var æggehvide i? Vi blev alle enige om, at uvidenhed kan være en velsignelse og købte vores kransekager uden at få svaret. Men da jeg kom hjem var jeg jo nødt til at tjekke hjemmesiden og der ER æggehvide i. Sådan noget øv! Jeg spiser den naturligvis alligevel, for JEG ELSKER KRANSEKAGE. Men næste år laver jeg min egen kransekage, uden æggehvide.

Så skal man lige huske, at katte kan ikke tåle marcipan – hvilket naturligvis også betyder kransekage. Marcipan bliver til cement nede i deres små maver og derfor er det simpelthen livsfarligt for dem. Så er der nogen som påstår, at katte aldrig spiser noget som de ikke kan tåle. Det er en stor misforståelse som kan få katastrofale følger – derfor bør man aldrig efterlade marcipan eller kransekage, hvor kattene kan få fat i det.

Der er intet i fjernsynet i aften, men inspireret af Marianne vil jeg se nogle afsnit af “Langt fra Las Vegas”, som jeg har på DVD. Jeg har set alle afsnittene mange, mange gange, men jeg synes stadig det er vanvittig morsomt. Jeg tror det er passende underholdning indtil der er fyrværkeri.

De første par år jeg havde kat, troede jeg ikke at fyrværkeriet generede dem. Dengang havde de jo lige 2-3 måneder til at vænne sig til det og de virkede ret ligeglade. Derfor tog jeg i byen uden nogen bekymringer. Ved et tilfælde var jeg hjemme det tredje år jeg havde misserne og jeg blev meget forbavset. De stakkels katte var skræmt fra vid og sans. Det havde jeg slet ikke forestillet mig og jeg fik virkelig dårlig samvittighed. Siden har jeg været hjemme nytårsaften. Sidste år læste jeg om et lille trick i avisen:  at spille musik og skrue en smule op. Alt med måde og det skal naturligvis ikke være heavy metal, men noget som både er stille og roligt. Det gør at bragene ikke virker helt så voldsomme. Jeg prøvede det sidste år og det virkede forbavsende godt. De sidste par uger har jeg spillet en CD med den italienske barokkomponist Francesco Geminiani. Jeg håber at de efterhånden er så vant til den, at det virker beroligende – eller måske ligefrem søvndyssende.

Jeg har det lidt tvetydigt med fyrværkeri. Naturligvis skal jeg se det og selv om jeg ikke bor ideelt, så har jeg alligevel en ganske udmærket udsigt nytårsaften. Jeg synes det er ret hyggeligt at se fyrværkeri – men jeg synes samtidig at det er absurd at brænde så mange millioner af. For det er jo bare det man gør, mens man samtidig kræver skattelettelser og beklager sig over den globale finanskrise. Tja, hvis man har råd til at brænde penge af på den måde, så har man vist ikke noget at beklage sig over. Derudover så forurener det utrolig meget og for et par dage siden skrev politiken om de uheldige konsekvenser det også kan have for helbredet.  Endelig så er det også en skræmmende oplevelse for alle de vilde dyr. Jeg har bemærket hvordan fuglene har fløjet forvirret rundt de sidste uger og nu er de faktisk forsvundet. Jeg har også set hvordan de vilde katte drøner omkring, skræmt fra vid og sans, mens kanonlagene brager nede i gården. Men byen er jo også fyldt med mange andre dyr, for eksempel egern. Og hvordan mon dyrene har det i zoologisk have? Der er vel ingen som har glemt den stakkels Okapi, der ikke engang kunne klare et par timers opera. Hvordan mon Okapierne så har det nytårsaften? Naturligvis ser jeg fyrværkeriet, men jeg synes faktisk det burde være absurd og jeg kunne aldrig selv finde på at bruge mine penge på sådan noget. Hvis man virkelig ikke har andet at bruge sine penge til, så var det måske bedre at sende dem til Afrika eller Sydamerika.

Jeg vil slutte med at takke for alle jeres kommentarer og emails. Jeg vil også takke mange af jer for nogle hyggelige timer i godt selskab. Jeg håber at vi ses igen i 2009. Endelig vil jeg ønske alle læsere;

GODT NYTÅR

Reklamer