Det er 20 år siden, at Hanne Kristjansen åbnede “Den grønne kælder”, som dengang lå i Klareboderne. Rummet var så lille, at man nærmeste måtte sidde på skødet af hinanden, hvis alle de tre små runde cafeborde var optaget. Men stemningen var god og maden var fantastisk – derfor kunne Hanne Kristjansen snart flytte hele etablissementet til Pilestræde 48, hvor restauranten har ligget lige siden.

Jeg har slæbt mange mennesker med i “Den grønne kælder” og jeg har været der endnu flere gange for at spise en god frokost med mig selv. Der er ingen tvivl om, at jeg virkelig kommer til at savne “Den grønne kælder”. Sidste åbningsdag er den 27. august 2010. Hvis man aldrig har spist i “Den grønne kælder”, så kan det varmt anbefales før de lukker. Her får man verdens bedste vegetar-og veganermad.

Når “Den grønne kælder” lukker, så mister København sin eneste vegetarrestaurant – jeg synes det er en katastrofe! Tænk at Danmarks hovedstad ikke har én eneste vegetarrestaurant. Der er selvfølgelig Morgenstedet på Christiania – men jeg har et lidt uafklaret forhold til Christiania og det er bestemt ikke et sted jeg er vant til at komme. Maden er okay, men bestemt ikke samme lækre standart som i “Den grønne kælder”. Der er også Cafe N som ligger i Blågårdsgade – det er endnu et område hvor jeg bestemt ikke plejer at færdes…. og begge steder ligger et pænt stykke uden for centrum. Jeg synes det er absurd.

Jeg kan godt forstå, at Hanne Kristjansen synes, at 20 år må være nok…. men hun forsvinder ikke fra vegetarmiljøet. I fremtiden vil hun arbejde med catering og hun har planer om flere andre spændende projekter. Jeg kommer virkelig til at savne “Den grønne kælder” – verdens bedste vegetarrestaurant. Men jeg håber bestemt, at jeg når endnu en frokost inden lukketid……

“Den grønne kælder” i Pilestræde, København.