Grev Fosca bliver født i et palads i den italienske by Carmona i 1279. Det er en lille bystat, hvor der hersker diktatur og sult, fattigdom og elendighed for en stor del af indbyggerne. Den ene diktator bliver myrdet efter den anden – nye herskere overtager magten, mens de hver gang lover reformer og forbedringer – men der sker intet. Det er som en ond og ubrydelig cirkel.

Grev Fosca bliver endelig gammel nok til at deltage i sit første komplot, hvorefter en af hans venner overtager magten. Trods mange humanistiske idealer og fremskridtsvenlige tanker sker der stadig intet…. utilfredsheden ulmer atter i den lille bystat og endnu et komplot er snart under opsejling. Grev Fosca forstår ikke, hvorfor det ikke lykkedes hans ven at skabe større forandringer,  og derfor vælger han endelig selv at tage magten. 

Nu må greven snart indse, at der er langt fra ideal til virkelighed. Virkelige reformer kræver tid, meget tid. Èt menneskeliv er ikke nok til at ændre verden. Greven er fortvivlet over denne erkendelse……. da han bliver tilbudt en drik som vil gøre ham udødelig. Giveren advarer ham mod at indtage drikken, men grev Fosca tøver ikke.

Han kæmper et par hundrede år, men efterhånden må han indse, verden er større end bare den lille bystat Carmona. Han forstår, at han kan ikke ændre forholdene i Carmona, uden at han også skaber fred og fremgang i staterne omkring ham. Efterhånden må han også drage den logiske konsekvens, at opgaven kun er mulig, hvis man kan skabe et Europa der samarbejder om at skabe en bedre verden og  give den samlede menneskehed bedre livsvilkår. Grev Fosca forlader Carmona, for at støtte en fyrste som han finder egnet til denne storslåede opgave…..

Snart må han igen indse, at opgaven er umulig. Han forlader Europa for at drage til den nye verden, hvor han håber at finde bedre muligheder og grobund for en fremtidig lykkelig menneskehed. Men det er endnu værre end i Europa: han ser hvordan indianerne i sydamerika bliver slagtet, slaverne bliver misbrugt og mishandlet, indianerne i nordamerika bliver udryddet og der er krig mellem alle mennesker.

Dybt desillusioneret vender han tilbage til Europa, hvor endnu en mand forsøger at ændre verden: Martin Luther! Hans tanker og idealer giver anledning til reformationen – som blot fører til borgerkrig, inkvisition og kætterbål over hele Europa. Men da verden atter falder til ro er intet ændret. Alt er stadig som det plejer at være med sult, fattigdom, elendighed og undertrykkelse. Og det samme gælder selvfølgelig den franske revolution…….

Simone de Beauvoirs roman er en fantastisk bog om store forventninger og bristede illusioner. Det er en deprimerende og pessimistisk bog med en ubarmhjertig civilisationskritik. Efter at grev Fosca har kæmpet flere hundrede år for en bedre verden for alle mennesker, bliver han grebet af en dyb misantropi – senere indser han, at mennesket kan ikke være anderledes og kan ikke overskride sin egen menneskelighed. Via denne erkendelse bliver hans misantropi forvandlet til nihilisme og weltschmertz.

Budskabet er klart: der er intet som er værd at leve for og alt stræben er forgæves. Men vi mennesker lever så kort tid, at de færreste af os når til denne indsigt – det er vores held og vores lykke. Det er bestemt ikke nogen underholdende eller munter bog. Men det er en spændende, vigtig og meget tankevækkende bog. Det er en af den slags bøger der gør ondt i hjertet……