Den norske forfatter Tomas Espedal fik et stort og velfortjent gennembrud i Danmark med romanen “Gå – eller kunsten at leve et vildt og poetisk liv”. Dernæst fulgte “Mod kunsten” – en udmærket bog, men absolut ikke på niveau med den første. Nu er han tilbage med en ny roman – et rigtigt mesterværk. “Mod naturen” fylder 164 sider; det er kun en lille bog, men den gør et stort indtryk. 

Jeg-fortælleren er måske identisk med forfatteren – måske ikke. Jeg kender ikke så meget til forfatterens privatliv, men det er også underordnet, når bogen præsenteres som en roman. 

Bogen fungerer som en slags fiktiv selvbiografi der begynder i teenageårene, da hovedpersonen får sit første job – og snart erkender, at sådan et arbejde ønsker han ikke at have resten af livet. Så er der kvinderne: Eli som er den første kærlighed og dernæst følger Agnete som han stifter familie med – men hele tiden søger han steder hvor han kan være alene. De rejser ud i verden, men han vil hellere være hjemme i Norge….. 

Hovedpersonen bliver mere og mere bevidst om, at han lever “mod naturen” – mod sin egen natur. Så forsøger han at realisere sig selv. Han møder Janne, der kun er halvt så gammel som ham selv – et forhold der straks får ham til at drage paralleller til den fransk forfatter Pierre Abélard. Hvis man kender historien om Abélard og Héloïse – en af verdens største kærlighedshistorier! – så ved man allerede, at forfatterens har kurs mod en tilintetgørende katastrofe. Endnu en gang har han forbrudt sig “mod naturen” – denne gang er det ikke sin egen, men hendes; det holder naturligvis ikke i længden. 

Tomas Espedal er en af tidens største og vigtigste forfattere! Umiddelbart er “Mod naturen” en lille simpel bog, men det er også en klog bog som rummer nogle helt væsentlige livsbetragtninger. Bogen rummer en vemodig livssmerte, som gør det til en hjertegribende, urovækkende og angstfremkaldende oplevelse at læse den. Det er utroligt, at sådan en enkel bog kan have sådan en virkning på læseren – det beviser, at Tomas Espedal er en stor og en genial forfatter.

Jeg elsker Tomas Espedal – eller i hvert fald hans bøger!  

“Mod naturen” er udgivet af forlaget “Batzer & Co” i 2011. 

Den norske forfatter Tomas Espedal