Siden jeg blev veganer, har jeg udelukkende lavet den variation som jeg kalder en fransk kartoffelsalat – det er supernemt. Kort fortalt, så skærer man de kolde, kogte kartofler i mindre stykker. Derefter laver man en dressing af olivenolie, dijonsennep, en smule friskpresset citronsaft og lidt salt. Derefter blander man kartoflerne med dressingen og tilsætter en masse lækker purløg.
Der er supernemt og superlækkert! Det giver en kraftfuld og en stærk smag, som jeg er rigtig vild med!
Men det er faktisk også muligt at lave en helt traditionel gammel dansk kartoffelsalat; det største problem med denne variation er vist nok, at den har tendens til at blive lidt for fed og lidt for mayonnaise-agtig. Mayonnaise, tænker den opmærksomme læser….. mayonnaise uden æg? Jo, jo, den er skam god nok! 😉
Vegansk mayonnaise
1 dl neutral sojamælk
1½ dl neutral olie
2 tsk citron
½ tsk dijonsennep
1 tsk havsalt
1 fed hvidløg
½ tsk karry
1 tsk sukker
Det er vigtigt, at man ikke bruger olivenolie! Det duer simpelthen ikke. Man skal bruge en neutral olie som fx. vindruekerneolie, solsikkeolie eller lign. Jeg sætter olien i køleskabet dagen før, så olie og sojamælk har samme temperatur.
Hæld alle ingredienserne i en blender – og så skal der bare blendes for fuld kraft i 5-10 sekunder. Så har man en lækker tyk mayonnaise.
Jeg synes det kan være en udfordring at opnå den helt perfekte smag, men der er kun en ting at gøre – man er nødt til at prøve sig frem og huske, at øvelse gør mester! Min blev så god, at der med garanti ikke er nogen som ville opdage, at det ikke er en helt almindelig kartoffelsalat som er fyldt med gammeldags mayonnaise! 😀
PS: jeg har aldrig været særlig vild med karry. Men så faldt jeg over Santa Marias “Mango curry” – wow! Jeg har købt min i Superbest, men man kan jo købe Santa Maria krydderier alle steder, så jeg formoder, at man kan købe den i de fleste butikker. I hvert fald de lidt større……

Kold kartoffelsalat med hjemmelavede falafler og tomatsalat – jeg må dog indrømme, at tomatsalaten passede ikke så godt til kartoffelsalaten.
10 kommentarer
Comments feed for this article
august 30, 2012 hos 09:29
Anonym
Jeg synes virkelig det er en udbredt misforståelse at kartoffelsalat skal have et drys karry (og sikkert osse hvis det er mangocurry)
august 30, 2012 hos 09:33
Jens
Anonym – umiddelbart er jeg fuldstændig enig med dig. Jeg har aldrig før brugt karry, når jeg lavede kold kartoffelsalat, men jeg prøvede at følge Lunas opskrift og så blev jeg ret vild med smagen af mango curry.
I fremtiden vil jeg prøve at eksperimentere lidt med andre smagsvariationer. 😀
november 4, 2012 hos 15:06
Knud
Med hensyn til at opnå den perfekte smag,
så bemærkede jeg at Luna anbefaler en knivspids sort salt,
men at du ikke nævner det.
Måske er det hvad du mangler.
november 4, 2012 hos 20:06
Jens
Hej Knud – jeg synes ikke der mangler noget som helst i min kartoffelsalat. Bestemt ikke. Jeg synes virkelig det er verdens bedste kartoffelsalat. Jeg har aldrig før smagt mango curry, men det er et meget stort hit her hos mig. Jeg har også prøvet at lave min kartoffelsalat til andre og de ELSKEDE det. 🙂
juni 11, 2014 hos 12:57
Jakob
Hej Jens!
Jeg har lavet denne opskrift en del gange efterhånden og jeg vil bare sige at jeg synes den er super go! Også med alm. karry (har ikke finde mango-versionen endnu!) Især synes jeg at din måde at lave mayonaisen på, er perfekt. Så perfekt, at mayo-opskriften med små ændringer nu er min basis opskrift til en masse andre gode retter med mayo. Som min ikke-ægge-salat samt islandsk inspireret coctail-sovs 🙂
juni 11, 2014 hos 16:05
Jens
Hej Jakob – jeg kan godt forstå, at du ikke kan finde mango-karry nogen steder. Det kan jeg nemlig heller ikke – den er pist forsvundet fra markedet. Det er rigtig ærligt, for den var virkelig fantastisk. Øv, øv …. 😦
Jeg er rigtig glad for, at du kan lide opskriften. 😀
juni 16, 2014 hos 14:42
Jakob
Min lokale Føtex på Østerbro har nu fået Mango Karry’en og jeg må sige jeg er enig i at den er rigtig god 🙂
juni 16, 2014 hos 21:08
Jens
Jakob – tusind tak for oplysningen. Hvis der er mango-karry i din lokale Føtex, så har de formodentlig også fået det i min …. jeg vil i hvert fald kigge efter det næste gang jeg kommer i Føtex. Og hvis jeg ikke finder det, så må jeg vist på jagt.
Selvfølgelig kan man bruge almindelig karry, men kold kartoffelsalat bliver bare lige en lille tand bedre, når det er mango-karry. 🙂
august 13, 2015 hos 13:02
Anonym
Jeg opnår ikke en tyk konsistens 😦
august 13, 2015 hos 13:25
Jens
Anonym – opskriften driller vist de fleste mennesker første gang de prøver. Men jeg er ikke sikker på, at det er nogen trøst for dig … 😦
Der er desværre også nogen, som bare ikke kan få det til at fungere. De må jo gøre et eller andet forkert, men jeg ved desværre ikke hvad det er.
Jeg prøvede vist 2 eller 3 gange før det lykkedes. De første par gange var jeg nødt til at smide det hele ud. Men siden den gang lykkes det hver eneste gang … derfor synes jeg da bare, at du skal prøve igen! 🙂
Nu får du lige et par tips: man regulerer tykkelsen ved hjælp af sojamælk eller olie. Når man tilsætter sojamælk bliver mayonnaisen tyndere og når man tilsætter olie bliver den tykkere.
Men det er citronsaften, som får det hele til at koagulere.
Okay – så begynder du med at hælde enten sojamælk eller olie i din blender. Tilsæt citronsaft, sennep, salt, hvidløg, karry og lidt sukker. Du må endelig ikke bruge for meget af nogen af delene – husk, at man kan altid tilsætte mere bagefter.
Tænd blenderen – jeg synes det er nemmest med en stavblender, hvis du har sådan en.
Tænd blenderen – hvis du har puttet alt sojamælken i, så skal du tilsætte olien lidt efter lidt. Så skulle konsistensen gerne komme i løbet af et øjeblik.
Hvis du har startet med at hælde alt olien i, så gør du det bare modsat og tilsætter sojamælk lidt af gangen indtil du har opnået den konsistens, som du selv ønsker.
Du kan også tilsætte mere citron – så skal du bare passe på, at mayonnaisen ikke bliver for syrlig.
God fornøjelse – jeg håber, at det lykkes næste gang! 🙂