Fredag aften var jeg til fællesspisning på Frederiksberg, arrangeret af Dansk Vegetar Forening(DVF). Vi var omkring 12 personer – det var bestemt ikke så mange som forventet. Men det var superhyggeligt. Vi snakkede og grinede i mange timer. Det er lang tid siden – alt for lang tid siden – at jeg har hygget mig og grinet så meget. 🙂 

Jeg kom med en stor skål vegansk kold kartoffelsalat og det er mit indtryk, at den var rimelig populær. Min egen favorit var Elines bønne spread – den var absolutely fabulous. Jeg tror, at jeg spiste 3 grovboller med bønne spread. Det er den lækreste og den mest cremede bønne spread jeg nogensinde har smagt. Man kan købe mange former for spreads eller smørepålæg; de kan inddeles i kategorier som hedder dårlig, dårligere, dårligst. Jeg synes desværre ikke, at der er nogen af dem som er rigtig gode. 

Elines bønne spread er tusind gange bedre – mindst! Hun havde heldigvis lavet så meget, at der var et helt glas tilbage efter middagen – det fik jeg med hjem. Og jeg har faktisk ikke spist andet siden. Lørdag spiste jeg bønne spread på rugbrød. I går smuttede jeg ned til Irma og købte et rigtig godt brød – det var jo søndag! Jeg er virkelig vild med Elines bønnespread. Jeg har selvfølgelig også fået opskriften….

Opdateret et par måneder senere:

Nu har jeg prøvet opskriften nogle gange og ændret en smule i den:

2 dl tørrede hvide bønner
3 laurbærblade
20-30 hele peberkorn – gerne i forskellige farver
1 øko citron
et hjørne af en grøntsagsbouillonterning
1 spsk tamari
2 spsk olivenolie
½ dl neutral sojamælk eller sojafløde 

De hvide bønner skal lægges i blød 10-12 timer. Derefter skal de koges 45-60 minutter sammen med laurbærblade, 10-12 hele peberkorn og en smule salt. Når de er færdige skal de køle helt af  og laurbærblade og peberkorn fjernes. 

Hæld bønnerne ned i en blender – eller en høj kande, hvis man bruger en stavblender lige som mig. 

Tilsæt 2 spsk olivenolie, ½ dl neutral sojamælk eller sojafløde og 1 spsk tamari…. blend det godt sammen.

Derefter tilsættes hele peberkorn, citronsaft, en smule bouillonterning og salt lidt af gangen….. Smag på det undervejs og tilsæt mere af de forskellige ingredienser indtil smagen bliver perfekt. Jeg synes den skal have en god kraft smag af peber. Derfor bruger jeg vist omkring 10-15 peberkorn. 

Elines bønne spread

Reklamer