Sidste år indgik Tivoli en meget kontroversiel og omdiskuteret sponsoraftale med Kopenhagen Fur; Kopenhagen Fur betaler Tivoli et ukendt beløb mod at de til gengæld får mulighed for at præsentere deres produkter i den gamle have. Det medførte en storm af protester, facebookgrupper, demonstrationer osv. Tusindvis af mennesker erklærede, at de ville boykotte Tivoli lige så længe som deres aftale med Kopenhagen Fur løber. 

Jeg er veganer og derfor er der åbenbart en forfærdelig masser mennesker, som er meget skuffet over at jeg ikke boykotter Tivoli. Det har mange mennesker åbenbart taget som en selvfølge….. 

Dyremishandling og vanrøgt i pelsbranchen

Sommer 2012 099En af de meget aktive aktører i protesterne mod Tivolis aftale med Kopenhagen Fur er dyreværnsforeningen Anima, som fører en stærk og indædt kampagne imod alle former for pels, og Kopenhagen Fur er naturligvis deres ærkefjende nummer 1. Der skal slet ikke være nogen tvivl om, at jeg støtter og bifalder Animas kamp. 

I forbindelse med kritikken af denne samarbejdsaftale, så jeg en tvdebat med en repræsentant for Anima og en repræsentant for Tivoli; det var direkte pinligt, at se sidstnævnt udtale, at han ikke mente, at der var nogen problemer med dyrevelfærden i den danske pelsindustri. Det er selvfølgelig muligt at jeg tager fejl, men jeg kunne ikke lade være med at føle, at manden måtte stå og krumme tæer. Formodentlig har han også haft en lidt ubehagelig smag i munden.

I 2009 dokumenterede Anima og tvprogrammet “Operation X”, at der var massive problemer med dyrevelfærden i den danske pelsindustri. De fandt masser af dyr med sår, skader og sygdomme. Siden har anonyme dyrevenner trængt ind i flere pelsfarme for at dokumentere, at der stadig er problemer. I mellemtiden er flere pelsavlere dømt for hhv. dyremishandling og vanrøgt. Derfor taler Tivolis repræsentat selvfølgelig mod bedre vidende, når han påstår, at han ikke mener der er nogen problemer i forhold til dyrevelfærd. Efter de mange domme for misrøgt og dyremishandling, så er det jo absurd at benægte problemerne – og det er jeg selvfølgelig 100% sikker på, at han godt ved. Men han står i den ubehagelige situation, at det er hans arbejde at forsvare de beslutninger som ledelsen i Tivoli har truffet.

Pels er yt

Alle undersøgelser viser, at der er en støt voksende modstand imod pelsavlen i Danmark. Flere og flere butikker og virksomheder indfører en pelsfri politik. Man ser det samme rundt omkring i hele verden – der er flere og flere lande som har indført et forbud imod pelsavl. Visse lande har også lavet forbud imod import af pels. Og jeg er helt sikker på, at vi får det samme i Danmark. Det er kun et spørgsmål om tid. Den folkelige modstand vokser. Flere og flere lande omkring os indfører forbud – begge dele øger selvfølgelig presset på både pelsbranchen og de danske politikere. Pelsbranchen er både stor og stærk. De tjener rigtig mange penge og dermed bidrager de også med en stor pose penge til den danske statskasse. Derfor tror jeg, at det bliver en lang proces…. alligevel er jeg absolut ikke i tvivl om, hvad vej vinden blæser. 

Nej tak til pels

Nej tak til pels

Tivolis kundegrundlag er den store brede befolkning; uden os ville der slet ikke være noget Tivoli. Det er nemt at kritiserer Tivolis samarbejde med Kopenhagen Fur ud fra et etisk synspunkt. Men det er lige så nemt at kritisere dette samarbejde ud fra et økonomisk og et strategisk synspunkt; et større og større flertal af den danske befolkning er imod pelsbranchen. Dermed kan man sige, at Tivoli har valgt, at gå imod sit eget kundegrundlag. Man har valgt at solidarisere med pelsbranchen i stedet for den store brede befolkning, som deres egen indtjening er afhængig af. Dét kan da ikke være en god markedstrategi……. Jeg kan ikke lade være med at spørge mig selv: hvad i alverden har de tænkt på?! 

Hvis der kommer et forbud mod pelsavl i Danmark – sådan som jeg forudser – så bliver Tivolis ledelse selvfølgelig tvunget til at erkende, at de har spillet på den forkerte hest. Men spørgsmålet er selvfølgelig om de ikke allerede har opdaget det……. men Kopenhagen er en meget stærk modspiller. Derfor tror jeg, at det er både svært og MEGET dyrt, at bryde en kontrakt med Kopenhagen Fur. Dernæst ville det sikkert heller ikke nemt, at bryde aftalen uden at tabe ansigt. Ledelsen i Tivoli ville jo blive nødt til at indrømme, at de har indgået et uheldigt samarbejde, som ikke er gavnligt for Tivoli. Og det ville selvfølgelig heller ikke gavne deres prestige som erhvervsledere…… derfor tror jeg ikke på, at denne aftale bliver annulleret. Til gengæld er jeg helt sikker på, at samarbejdet ikke bliver forlænget. Jeg er helt 100% sikker, for det ville simpelthen være for dumt! 

Jeg boykotter ikke

På grund af dette samarbejde har mange mennesker valgt at boykotte Tivoli – men jeg har en skummel anelse om, at det primært er mennesker som i forvejen ikke kommer så ofte i Tivoli. Det ville svare til at jeg boykottede Roskilde festivallen…. hvor jeg aldrig har været! På den måde er det nok en symbolsk handling, men den har ingen reel indflydelse på hverken besøgstallet eller omsætningen. 

Dernæst synes jeg det er ærgerligt, at Tivoli har valgt at deltage i denne kamp og dermed gøre Tivoli til en kampplads i slaget mellem pelsmodstandere og den danske pelsbranche. Tivoli blev grundlagt af Georg Carstensen og åbnede i 1843. Dermed er den gamle have mere end 150 år gammel. Tivoli er ældre end 3-års krigen 1848-1850, ældre end grundloven og nederlaget ved Dybbøl. Gennem mere end 150 år og to verdenskrige, har Tivoli været danskernes foretrukne forlystelseshave. Selv om Tivoli er selvejende, så er det også et nationalt klenodie. Det er Københavnernes have. Det er hele Danmarks Tivoli. Uanset om den nuværende ledelse sidder i 10, 15 eller 20 år, så er det kun en midlertidig ledelse – og jeg vil ikke acceptere, at jeg skal være udelukket fra Tivoli fordi denne ledelse fører en politik som jeg finder enormt tåbelig. 

Der er nogle mennesker som hævder, at jeg ligefrem støtter pelsbranchen når jeg besøger Tivoli; jeg synes det er en usædvanlig dum og meningsløs beskyldning. For det første køber jeg jo ikke noget af Kopenhagen Fur. For det andet skal man huske, at Kopenhagen Fur betaler Tivoli en masse penge for deres samarbejde – det er ikke omvendt. Det vil altså sige, at uanset hvad jeg køber eller betaler for når jeg går i Tivoli, så er der ingen af mine penge som ender i Kopenhagen Furs pengekasse. Ikke én krone!  

Derfor har jeg hverken skrupler eller dårlig samvittighed over at besøge Tivoli, selv om jeg synes deres samarbejde med Kopenhagen Fur er usædvanlig dumt! 

Sommer 2012 148

Reklamer