Smøreost med hvidløg

Smøreost med hvidløg

Jeg er ikke helt sikker på, hvad jeg skal kalde denne opskrift. Jeg er ikke vild med det engelske ord “spread”, men jeg synes heller ikke, at det er en bønnepostej. Det er selvfølgelig heller ikke en rigtig smøreost, for der er jo ingen mælk i….. på den anden side, så er jeg ret sikker på, at denne opskrift kan narre de fleste. Jeg synes det smager fuldstændig som en rigtig god smøreost med hvidløg og purløg. 

2 dl tørrede hvide bønner
2 spsk oliveolie
1 øko citron
½ dl neutral sojamælk/fløde
4 fed hvidløg
et hjørne af en grøntsagsbouillonterning 
Salt
Purløg efter smag

De tørrede bønner skal ligge i blød 10-12 timer. Derefter skal de koge i 45-60 minutter sammen med en smule salt og endelig skal de være helt kolde inden man begynder. 

Hæld kogevandet fra bønnerne og hæld dem op i en blender. Selv om jeg har en rigtig blender, så synes jeg, det er nemmeste at bruge en stavblender i en høj kande. 

Tilsæt olivenolie. Pres citronen og tilsæt det meste af saften. Tilsæt lidt sojamælk eller sojafløde, 3 hvidløg, lidt bouillonterningen og lidt salt. Så skal der blendes og smages til….. det er jo forskelligt hvor stærk man ønsker denne smøreost. Det er sikkert også forskelligt, hvor fast eller hvor blød folk ønsker den skal være. Tilsæt det sidste citronsaft, det sidste fed hvidløg, lidt mere salt eller lidt mere sojamælk, hvis der er brug for det. Det vigtigste er, at man kan faktisk ikke gøre det forkert…. 

Jeg er efterhånden ved at blive rimelig god til det med smørepålæg; det allervigtigste er, at man ikke blander for mange ting sammen. Dette er en hvidløgsost og der skal ikke andet i. Keep it simple! Til sidst klipper man noget purløg og hakker det fint. Man kan enten drysse det på maden eller blande det med smøreosten – jeg synes faktisk det bliver bedst, når man blander purløg i selve osten, men det havde jeg endnu ikke opdaget da jeg tog billederne. Denne hvidløgsost kan sagtens holde sig i køleskabet 4-5 dage. 

Prøv også min bønnespread med peber

Verdens bedste og sundeste smøreost

Verdens bedste og sundeste smøreost

Reklamer