Jeg køber mange bøger; nogle måneder har jeg råd til at købe mange bøger. Andre gange har jeg ikke så mange penge og så må man jo nøjes med lidt færre. Men jeg køber nye bøger næsten hver måned. Hvis jeg ikke har råd til andet, så kan man altid finde et par antikvariske bøger som man gerne vil læse….. 

Men jeg synes det er ret besværligt at købe bøger; det er i hvert fald meget svært, at følge med i hvad der bliver udgivet af hvem. Nogen gange kan jeg næsten få det indtryk, at forlagene slet ikke vil sælge deres bøger. Det er selvfølgelig noget vrøvl, men hvorfor skal det være så besværligt at købe bøger? Bogbranchen må helt bestemt være Danmarks MINDST forbrugervenlige branche. 

Jeg prøver at følge med, men det er sandelig ikke nemt. Man kan selvfølgelig læse anmeldelser, men det er jo ikke alle bøger som bliver anmeldt hverken i aviserne eller rundt omkring på de forskellige internet sider. Hvis man skal følge med på denne måde, så er man jævnligt nødt til at besøge 15-20 forskellige sidder. Sikken en opgave! Man kan også besøge forlagenes hjemmesider; det kræver endnu en gang, at man besøger 15-20 forskellige hjemmesider – det kan godt virke som spild af tid, hvis man oplever at de fleste ikke er blevet opdateret meget længe. Men det er jo ikke alle forlag som udgiver nye bøger hver uge, så de fleste af disse besøg vil blot være spild af tid. De fleste steder kan man selvfølgelig tilmelde sig et nyhedsbrev….. so last century! Inden man får set sig om, så er man ved at drukne i overflødig og irrelevant information om børnebøger, legetøj og andre emner som man overhovedet ikke er interesseret i. I løbet af kort tid gider man ikke en gang at åbne disse nyhedsbreve længere. 

Hvad gør man så? En gang om ugen udgiver Politiken en liste med et udvalg af de nye bøger som avisen har fået tilsendt fra forlagene og de sidste par år har det været min vigtigste informationskilde om ny litteratur. 

Jeg kan bare ikke forstå, hvorfor det skal være så svært; gang på gang finder jeg mig selv i den situation, at jeg pludselig falder over bøger som jeg har ønsket mig i flere år og opdager, at de blev udgivet for mange måneder siden. Og det er på trods af, at jeg virkelig gør en stor indsats for at følge med i de bøger som der bliver udgivet. Jeg kan ikke lade være med at overveje, hvor mange penge bogbranchen kunne tjene på mig, hvis de var lidt bedre til at informere mig om nye bøger. Og hvor mange penge kunne de mon tjene på alle de mange mennesker, som har mindre tid end mig til at holde sig opdateret? Bogbranchen har klaget og klynket over de hårde tider og det svigtende bogsalg lige så længe som jeg kan huske. Måske skulle man prøve at overveje sit eget ansvar! 

“Nye bøger”

For 15-20 år siden var alle de danske forlag fælles om at udgive et lille hæfte som kort og godt hed “Nye bøger”. Det blev udgivet én gang om år og fungerede som en oversigt over alle årets udgivelser: der stod forfatter, titel, pris, forlag og cirka 10-12 ord om indholdet. Det var supergenialt. Når man havde konsulteret dette lille hæfte, så var man rimelig sikker på, at man ikke var gået glip af noget vigtigt. Forlagene holdt desværre op med at udgive “Nye bøger” i 98 eller 99 – det skyldtes vist nok indbyrdes uenighed om fordeling af udgifterne. Det var torskedumt! “Nye bøger” var bogbranchens bedste reklame og jeg er helt sikker på, at udgifterne var ret begrænsede i forhold til det mersalg som det lille hæfte generede. 

Nu har jeg efterhånden brugt flere år på at ærgre mig over, at bogbranchen ikke prøver at gøre livet lidt lettere for deres kunder – bogbranchen burde skabe en platform, en moderne internetside, hvor man hurtigt og nemt kan få det samme overblik som i det hedengangne “Nye bøger”. Med de muligheder man finder på internettet i dag, så burde det være en ganske simpel opgave og det ville med garanti heller ikke koste mange kroner. I stedet kunne det blive endnu bedre end “Nye bøger”, da det ville være nemt at lave links til alle anmeldelser. 

Danmarks bedste bogportal

For nogen tid siden faldt jeg over www.bog.nu – her fandt jeg alt det som jeg har efterlyst. Og mere til, for der er også en nem og brugervenlig funktion til at søge efter bogpriser. Det er megagenialt – man går ind på hjemmesiden. Så kigger man i sidemenu og trykker på den kategori som man er interesseret i fx “Romaner og noveller”. Efter bare 2 tryk har man en fuldt opdateret oversigt over alle nye udgivelser – med links til både anmeldelser og alle aktuelle bogpriser. Det er nemt, overskueligt og superbrugervenligt. 

Jeg er lidt skuffet over, at det ikke er en samlet bogbranche som står bag dette initiativ; på den ene side er jeg selvfølgelig fuldstændig ligeglad. Men det havde været udtryk for et konstruktivt samarbejde, som tilmed havde været et positivt sundhedstegn i branchen. 

I stedet er det Forlagsgruppen Bindslev som har taget initiativ til den nye bogportal – en forlagsgruppe der består af 3 mindre forlag, som blev grundlagt i 2002. I forhold til den danske bogbranche kan man vist godt tillade sig at skrive, at det er et relativt ungt forlag. Men de har sandelig vist mere initiativ og handlekraft end de gamle hæderkronede firmaer. Måske var det ligefrem sundt for den danske bogbranche at få tilført noget ungt og frisk blod. 

Hurra, hurra, hurra for Bindslev og www.bog.nu – de har gjort mit liv SÅ meget nemmere. For mig er der slet ingen tvivl om, at www.bog.nu er Danmarks bedste bogportal. Sikken mange timer jeg kommer til at spare i fremtiden. Og det samme gælder selvfølgelig for alle andre bogelskere…………. 

Hjemme i boghulen.....

Hjemmehygge i boghulen…..

Reklamer