For nogle uger siden blev det afsløret, at violinist Rune Tonsgaard Sørensen modtager en af kronprinsparrets stjernedryspriser, som uddeles ved en stor gallafest i Operahuset i Sydney i oktober. 

Jeg har det egentlig lidt svært med de fleste priser, da jeg mener, at de sjældent er udtryk for en ærlig og oprigtig anerkendelse. Selv om Danmark er et lille land, så har vi så mange skuespillerpriser, at selv en middelmådig skuespiller dårligt kan undgå at have et halvt skab fuld af priser inden vedkommende når i nærheden af den almindelige pensionsalder. Det store spørgsmål er, om det virkelig er de bedste skuespillere som løber med flest priser? Eller er det bare dem der har flest venner i miljøet?! Og når det kommer til film … er det de bedste film som vinder flest priser eller dem som har fået mest eksponering i medierne? I dette tilfælde kan man også spørge på en anden måde: er det den bedste film der vinder eller er det den film som har haft flest reklamekroner i ryggen? 

På samme måde har jeg det også lidt svært med at kronprinsparret uddeler en pris til en ung violinist; alle ved jo, at de ikke er særlig interesseret i klassisk musik. Jeg har aldrig set dem til en opera eller en klassisk koncert – med mindre de var der som officielle gæster. Jeg er selvfølgelig ikke til koncert hver eneste aften, men jeg er dog til så mange arrangementer, at det ville være underligt om jeg aldrig løb ind i dem HVIS de var interesseret i den slags musik. Jeg ser da både dronningen og prinsegemalen med jævne mellemrum. Nogen gange kommer de sammen og andre gange hver for sig. Men jeg har aldrig set kronprinsparret og det kender jeg heller ikke andre som har. Derfor er denne pris nærmest et spil for galleriet. Jeg synes, at det er useriøst. Og det er bestemt ikke ment som en kritik af kronprinsparrets musiksmag – absolut ikke. Jeg har overhovedet ingen mening om deres musiksmag. Men jeg synes det havde været mere troværdigt og seriøst, om de havde nøjedes med at hædre gode musikere inden for en musikgenre som de rent faktisk har et forhold til. 

Rune Tonsgaard og Den danske strygekvartet

Heldigvis har kronprinsparret nogle meget kompetente rådgivere; der er ingen tvivl om, at Rune Tonsgaard Sørensen er en helt eminent musiker, som fortjener masser af anerkendelse. Rune Tonsgaard er ikke som alle de andre. Nej, han er virkelig i en klasse for sig selv. 

Rune Tonsgaard begyndte at spille violin som 5-årig. I dag er han violinist og koncertmester i Copenhagen Phil. Han var initiativtager til Dreamers Circus, som kombinerer klassisk og folkemusik – et projekt som har taget publikum med storm alle steder hvor de har optrådt.  Endelig udgør Rune Tonsgaard også en fjerdedel af “Den danske strygekvartet” – sammen med Frederik Øland på violin, Asbjørn Nørgaard på bratsch og Fredrik Sjölin på cello. 

Den danske strygekvartet har udgivet 2 CDere med værker at Carl Nielsen og 1 med værker af Brahms og Haydn. Jeg har ikke hørt nogen af dem, men det er da sikkert udmærket. 

Til gengæld er jeg faldet over en video på youtube, hvor de spiller bryllupsmusik fra Sønderho – altså gammel dansk folkemusik. Jamen, jeg kan jo ikke lide dansk folkemusik … det troede jeg i hvert fald ikke. Alligevel har jeg nok hørt den lille video 50 gange – og jeg er vild med den. Jeg har aldrig hørt dansk folkemusik spillet med så meget dynamik, intensitet, energi og rytme. Under videoen skriver Den danske strygekvartet, at det er deres hensigt, at lave et helt album med dansk folkemusik. Kan man forestille sig, at dansk folkemusik får en renæssance? Havde man spurgt mig for et par år siden, så havde jeg sagt: nej, det er alt for kedeligt. Men efter den lille video herunder, så har jeg fuldstændig ændret holdning. Hvis Den danske strygekvartet udgiver et album med dansk folkemusik, så kan jeg garantere for, at jeg er en af de første der bestiller et eksemplar. 

På Youtube kan man finde en del videoer(fx HER og HER), hvor Rune Tonsgaard deltager i forskellige spillemandstræf. Det er tydeligvis en genre som han er meget interesseret i. Rune Tonsgaard spiller i et af Danmarks bedste symfoniorkestre og via hans interesse for den danske folkemusik, er han også med til at bevare vores kulturarv – af disse to grunde kan man næsten ikke forestille sig en bedre kandidat til kronprinsparrets stjernedryspris. 

Nyd musikken – og de fire skønne mennesker med deres vilde skæg og deres hår som stritter til alle sider. Man kan jo ligefrem se, at de gæve gutter har ægte vikingeblod i årene…. 

Reklamer