Skulpturen Han på Helsingør havn.

Skulpturen Han på Helsingør havn.

Skulpturen Han står underligt malplaceret yderst på en af de gamle kajer i Helsingør havn. På den ene side er der en masse rod fra byggeriet af det nye søfartsmuseum. Til den anden side ligger et par gamle fiskekuttere og slår blidt mod havnekajen. Jeg må indrømme, at jeg havde forventet, at finde den meget omtalte skulptur i mere charmerende omgivelser. 

Skulpturen blev afsløret d. 2. juni 2012. Næh, man kan ikke sige, at jeg har haft travlt med at komme til Helsingør for at se den. Enhver dansker kan selvfølgelig se, at skulpturen er formet som en pendant til Edward Eriksens lille havfrue ved Langelinje. Men hvad er det nye? Hvad er det for en tanke eller ide, som kunstnerparret ønsker at formidle? Der må jo være en tanke med skulpturen – ellers er det bare en temmelig uoriginal efterligning.  

Kulturværftet i Helsingør har en længere artikel på deres hjemmeside, om ideen bag figuren(Læs artiklen HER). Jeg synes det er meget fortænkt og det er ikke nogle tanker som jeg kan bruge til noget som helst. Det giver simpelthen ikke mening for mig. Det er grunden til, at jeg ikke har haft travlt med at komme til Helsingør for at se skulpturen. Jeg aner ikke hvordan jeg skal forholde mig til den … 

Skulpturen er lavet af kunstnerduoen Michael Elmgreen og Ingar Dragsted.

Skulpturen er lavet af kunstnerduoen Michael Elmgreen og Ingar Dragsted.

Han blinker til de heldige.

Han blinker til de heldige.

Michael Elmgreen og Ingar Dragsted har i mange år dannet par privat. Det gør de ikke længere, selv om de stadig arbejder sammen. Derfor er det ikke så underligt, at man leder efter en homoseksuel symbolik eller betydning i skulpturen.

Trods de tydelige mavemuskler har den unge mand en spinkel krop og den yndefulde positur giver ham et meget feminint udtryk. Man kan vist ikke lade være med at få en meget stærk følelse af, at den unge mand er homoseksuel. Af en eller anden grund, så synes jeg stadig, at der skal være mere i værket. Jeg bliver ved med at lede efter en historie eller et budskab fra kunstnerne. Men jeg kan ikke finde noget og måske leder jeg forgæves?! “Han” er formodentlig den første skulptur af en homoseksuel mand i Danmark og dermed er figuren måske så stærk i sig selv, at der ikke er brug for et dybere budskab. 

Han - en homoskulptur i Helsingør!

Han – en homoskulptur i Helsingør!

Figuren er et skulpturelt mesterværk fyldt med fascinerende detaljer.

Figuren er et skulpturelt mesterværk fyldt med fascinerende detaljer.

Jeg ændrede fuldstændig holdning til skulpturen, da jeg så den i virkeligheden. Den er så utrolig smuk, at jeg blev fuldstændig beruset. Det er den smukkeste skulptur jeg nogensinde har set. Den er så smuk, at alt hvad der hedder budskab og ide, er fuldstændig underordnet og ligegyldigt.

Skulpturen er udført i blankpoleret rustfrit stål; men den ser så blød ud, at man slet ikke kan lade være med at røre ved den. Hvis man kigger på hans fødder, så kan man blive helt overvældet over alle detaljerne. Man er simpelthen bare nødt til at lade hænderne glide hen over stålet, for at mærke alle linjerne i hans fodsåler. Det samme gælder hans mavemuskler … Ja, jeg må vist indrømme, at jeg slet ikke kan holde fingrene fra ham. Han har en fuldstændig magnetisk tiltrækningskraft; alene denne tiltrækningskraft gør figuren til et stor kunstværk. 

Det eneste som jeg ikke bryder mig om, er hans ansigt. Jeg synes, han har et usympatisk, bistert og forknyt udtryk i ansigtet. Hvis man er heldig – eller tålmodig! – så blinker han til beskuerne. Det sker med varierende mellemrum og derfor kan man aldrig vide hvor lang tid man skal vente. Jeg synes det er helt utroligt, at der er en slags computer inde i figuren. Det er også imponerende, at man ikke kan se det mindste lille bitte tegn på denne teknik. Den er skjult utrolig godt. 

Den smukkeste skulptur jeg nogensinde har set.

Den smukkeste skulptur jeg nogensinde har set.

Himlen og vandet, skyerne og lyset spejler sig i figurens blankpolerede stål, hvilket påvirker og ændrer figurens udtryk hele tiden. Nu har jeg set skulpturen på en halvvarm, overskyet sommerdag. Men jeg har også lyst til at se figuren tidligt om morgenen, når han sidder og kigger ud mod solopgangen – det må simpelthen være helt overvældende. Jeg vil også gerne se hvordan figuren ser ud om natten. Og når det regner. Jeg vil også gerne se figuren i en mørk efterårsstorm, når himlen er sort og tung, og bølgerne banker mod kajen. 

Man siger, at Han deler vandene i Helsingør; det har jeg vist nok lidt svært ved at tage alvorligt. Det er et af de smukkeste og mest fascinerende kunstværker jeg nogensinde har set – jeg er vild med den. Bare jeg ser på billederne, så bliver jeg fuldstændig overvældet. Jeg glæder mig til at se figuren igen og på den måde føles det næsten som om, at jeg er blevet lidt forelsket. 

Det bliver spændende at se, hvor lang tid der går før han mister hovedet … 

En ægte seværdighed i Helsingør havn.

En ægte seværdighed i Helsingør havn.

Reklamer