Jeg elsker persillesovs. Det er en af de retter som jeg spiser meget ofte og åbenbart aldrig får for meget af. Når jeg fortæller, at jeg har fået persillesovs, så er der altid nogen der spørger: Hvordan laver du det? ……. Og jeg bliver lige chokeret hver eneste gang. Det er jo en katastrofe, at der er nogen som ikke ved hvordan man laver persillesovs. Derfor har jeg bestemt mig for at lave det ultimative persillesovs-indlæg. Det er supernemt, det tager max 5 minutter – og så smager det jo bare helt fantastisk! 

Denne opskrift gælder til 2-3 personer: 

1) Begynd med at smelte cirka 90-100 g. plantemargarine i en kasserolle. Hastværk er lastværk – der er ingen grund til at stresse, så smelt margarinen for svag varme. 

IMG_0914

2) Så tilsætter man almindelig hvedemel. Start med én spiseskefuld og rør den ud i den smeltede plantemargarine. Jeg gør ofte det her, mens kartoflerne koger færdig … hvis jeg er begyndt for tidligt, så slukker jeg bare for gryden. Så har man masser af tid. 

IMG_0915

3) Man rører den første spiseskefuld hvedemel ud med et piskeris, så der slet ikke er noget tørt mel tilbage. Derefter tilsætter man lidt mere hvedemel – måske en halv spiseskefuld. Så rører man også den ud … og sådan bliver man ved indtil det smeltede margarine ikke kan opsuge mere hvedemel. Nogen gange bliver det til en melklump som samler sig inde i piskeriset. Det er skideirriterende. Jeg plejer at rage det ud med en almindelig bordkniv. 

IMG_0916

4) Så skal vi bruge noget vand – enten fra kartofler, kogte grøntsager som fx blomkål, grønne ærter, bønner eller lign. Hvis de ikke er færdige, så slukker man bare for sovsegryden og lader den stå. Hvis man ikke laver grøntsager til, så kan man bruge noget kogende bouillon. Men man må ikke bruge koldt vand! Det er det eneste som er 100% forbudt, for det giver klumper i sovsen. 

IMG_0918

5) Rør kartoffelvand eller grøntsagsvandet i lidt af gangen. Bare en lille smule. Rør det helt ud, så man får en helt fin og jævn grød. Derefter hælder man lidt mere kartoffelvand i gryden og rører det ud … og sådan bliver man ved, indtil sovsen får en passende konsistens. Pas endelig på, at den ikke bliver for tynd. Når man begynder at nærme sig den rigtige konsistens, så skal man kun tilsætte kogevandet meget, meget lidt af gangen. 

Hvis man har slukket for gryden tidligere i processen, så er det vigtigt, at man husker at tænde for den igen! 

Så tilsætter jeg også lidt sojafløde, havrefløde eller lign. Som man kan se på billederne, så er det egentlig ikke nødvendigt. Men det giver en god farve og det giver også en lidt mere “rund” sovs. Men jeg bruger faktisk kun omkring en halv dl. Man kan da også bruge lidt mere. Hvis man har lyst kan man jo sagtens bruge en hel brik. Det er et spørgsmål om smag og behag. 

IMG_0920

6) Når sovsen har fået en nogenlunde passende tykkelse, så tilsættes lidt salt og en halv teskefuld sukker. Man kan også tilsætte et hjørne af en bouillonterning. Husk at smage sovsen til … der er nogen som kan finde på at bruge muskatnød. Jeg synes det burde være forbudt! Der skal i hvert fald ikke muskatnød i MIN persillesovs! 

Så skal der hældes persille i. Finthakket persille. Man kan bruge en persillehakker – eller man kan gøre lige som mig: jeg kan bedst lide at hakke persillen med en god skarp kniv. 

IMG_0922

7) Så skal sovsen lige have lov til at boble et par minutter. Det er både for at undgå bakterier i maden, men også for at alle smagsnuancerne skal have lov til at udvikle sig. Hvis man har været uheldig og sovsen er blevet for tynd, så kan den reddes med en meljævning. 

Så er sovsen færdig. Når man har prøvet det et par gange, så tager det ikke mere end 5 minutter. 

IMG_0924

Jeg foreslår, at man spiser persillesovs sammen med rødbededeller eller selleribøffer – så bliver det bare ikke mere lækkert. Hver eneste gang jeg laver denne ret, så spiser jeg indtil jeg får ondt i maven. Ja, jeg ved godt at det er dumt, men jeg kan bare ikke stoppe før alle gryderne er tomme … 

IMG_0927