I går lancerede Fødevarestyrelsen de nye kostråd: 

1. Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv. 
2. Spis frugt og mange grøntsager. 
3. Spis mere fisk. 
4. Vælg fuldkorn. 
5. Vælg magert kød og kødpålæg. 
6. Vælg magre mejeriprodukter. 
7. Spis mindre mættet fedt. 
8. Spis mad med mindre salt. 
9. Spis mindre sukker. 
10. Drik vand. 

Jeg synes, at “De officielle kostråd” er temmelig banale. Er det ikke den slags sundhedsråd, som alle kender? Er det virkelig nødvendigt, at der sidder en flok eksperter og bruger en million kroner på at skrive det ned? Har det overhovedet nogen indflydelse på folkesundheden, eller er det bare penge ud af vinduet? 

Som veganer er jeg naturligvis ikke enig med punkt 3, 5 og 6. Men jeg ved jo godt, at jeg tilhører en minoritetsgruppe, så det vil jeg springe let hen over. I forhold til befolkningens generelle kostvaner, så er det selvfølgelig meget fornuftigt og hensigtsmæssigt, at disse punkter er med. 

I forbindelse med lanceringen af de nye kostråd, så optrådte fødevareminister Karen Hækkerup i alle danske medier dagen lang. Det punkt som vakte mest debat, var Fødevarestyrelsens anbefaling om, at man højst bør spise 500 g. rødt kød om ugen. Den anbefaling måtte Karen Hækkerup bruge meget tid og energi på at forsvare. På TV2 News slog hun fast, at “Man SKAL have kød hver dag …. ” Og det blev selvfølgelig gentaget det meste af dagen! 

Det var på mange forskellige måder en chokerende udmelding! 

Da jeg var barn, anbefalede mange ernæringseksperter, at man havde en kødfri dag om ugen. Hvad er der blevet af den tanke? 

Men det værste er selvfølgelig, at fødevareministeren går imod sit eget ministerium med denne udmelding – og det er naturligvis dybt problematisk. Fødevarestyrelsen skriver på deres hjemmeside om vegetarisk og vegansk kost: “Det kan sagtens lade sig gøre at sammensætte en vegetarkost, som sikrer, at man får de nødvendige vitaminer, mineraler og proteiner. ” 

Når fødevareministeren går ud på TV2 News og siger det modsatte, så er det selvfølgelig et kæmpestort problem, fordi det skaber en stor usikkerhed i befolkningen. Og det er i hvert fald også noget, som er med til at stigmatisere alle os som er vegetarer og veganere. Vi bliver i forvejen mødt med mange fordomme og der er stadig mange mennesker som tror, at vi er en flok fejlernærede tosser som er ved at dø af sult. Disse fordomme bliver naturligvis bekræftet, når landets fødevareminister står hele dagen i alle nyhedsudsendelser og hævder, at “man SKAL have kød hver dag…… ” 

For det første, så er jeg bange for, at det vil ramme det vegetariske miljø hårdt. For det andet, så er denne udtalelse i direkte modstrid med informationerne på fødevareministeriet hjemmeside, som udelukkende er baseret på videnskabelige kilder ….. derfor er det et kæmpe, kæmpestort problem!

Fødevareministeren har simpelthen gjort sig til talsmand(eller kvinde) for et synspunkt som er usandt og dette synspunkt, har hun så brugt en hel dag på at promovere. Det bliver nærmest en helt umulig opgave for det vegetariske miljø i Danmark, at korrigere fødevareministerens fejl, for hun har jo en masse autoritet i form af sin stilling. 

Jeg synes, at fødevareministeren skylder en forklaring………………. 

Reklamer