I går skulle jeg til koncert i København og heldigvis tog jeg – for en gangs skyld! – hjemmefra i god tid.

Strandet på Kokkedal station

Da vi kørte fra Kokkedal station kørte toget blot nogle få meter, før det gik i stå. Så rullede vi langsomt tilbage og så gik toget atter i stå. Man skulle jo næsten tro, at DSB havde ansat rapanden Rasmus fra Rinkenæs sogn som lokofører – eller måske bare hans hest.

Jeg skulle til koncert. Der var en pige som skulle i teatret. Der var et ældre ægtepar som skulle med toget til Jylland. Og så var der en mand som skulle på arbejde; han havde absolut ikke noget imod at komme for sent, når det bare ikke var hans egen skyld. Der var også fire unge mænd som skulle i byen. Deres største problem var, at de måske nåede at drikke deres øl før de kom ind til byen, hvor de kunne købe nogle flere. Så nu måtte de drikke langsomt, sagde de alle til hinanden …..

Og ingen af os vidste, hvordan vi skulle komme videre. Sikken et kaos!

Det næste tog skulle reelt set komme 10 minutter senere. Men “vores” tog blokerede jo sporet og det kunne hverken køre frem eller tilbage. Så spørgsmålet var, hvordan og hvornår DSB kunne få det næste tog dirigeret udenom ……

Der var en større gruppe, som valgte at springe ind i en bus som kørte til Birkerød, hvorfra de så kunne tage et S-tog. Jeg tænkte, at bare første del af den tur ville tage længere tid end togturen ind til byen. Der var selvfølgelig ingen som kunne vide, hvornår toget kom, men jeg valgte at tage chancen og blev på Kokkedal station, sammen med mange andre.

Og umiddelbart lød det som en heldig beslutning. 

Vi fik nemlig at vide, at toget ville ankomme 5 minutter senere. De skulle vist lige have stoppet toget fra København og så skulle “vores” tog lige dirigeres over på deres spor. Det var jo en fin plan – bortset, at det næste tog gik i stå på Nivå station og så kunne det heller ikke køre længere.

Så står man bare der og tænker: nej, for satan! Det passer bare ikke. To tog som begge går i stykker. Det er jo fuldstændig absurd. Det kan simpelthen ikke lade sig gøre, at to efterfølgende tog begge går i stykker. Det er jo for langt ude!

Det lykkedes heldigvis at genstarte det sidste tog. Selv om det også blev 10 minutter forsinket, så nåede jeg dog min koncert i København!

Mens vi venter på IC-4

Denne historie er en god illustration af togsituationen i Danmark. Vi har virkelig brug for nye tog. De gamle tog er så slidte, at det efterhånden er helt urimeligt at forvente, at DSB skal køre til tiden. Og det hele skyldes selvfølgelig IC4-togene fra Ansaldo-Breda, som har kostet milliarder, men ikke kan køre ….. Jeg mener ikke, at det er en overdrivelse, at kalde denne situation for KATASTROFAL. Det er jo hele den offentlige trafik i Danmark, som er tæt på at bryde sammen. Det er et kæmpestort problem for alle de mennesker som pendler til arbejde. Det er selvfølgelig også et kæmpestort problem for alle de virksomheder, som har brug for at deres medarbejdere møder til tiden, for at fungere optimalt. Og problemet er selvfølgelig lige så stort, for alle de mange rejsende, som bare gerne vil frem til deres rejsemål.

Jeg forstår ikke, at den danske stat ikke har mulighed for, at kræve en eller anden erstatning fra Ansaldo-Breda. Vi har brugt milliarder på nogle tog som ikke kan køre. Jeg ved godt, at man har indgået et forlig undervejs …. og det er vist dette forlig som er problemet. Det skulle vist nok indeholde en klausul, som blokerer for yderligere erstatning. Men det er jo fuldstændig absurd! Jeg kan godt forstå, at dette forlig måske er en rimelig løsning på problemet med forsinket levering af togene. Men togene virker ikke, og så er det jo en helt anden sag og et andet problem, som det tidligere forlig selvfølgelig ikke tager højde for.

Vi vil have vores penge tilbage fra Ansaldo-Breda, så vi kan købe nogle andre tog fra en anden leverandør – og det skal helst være så hurtigt som muligt. Jeg synes faktisk bare, at vi skal bestille de nye tog hurtigst muligt, for vi har jo brug for dem. Og så må den danske stat tage slagsmålet med Ansaldo-Breda bagefter! Dét er den eneste fornuftige løsning på denne absurde situation!

Strandet på Kokkedal station.

Strandet på Kokkedal station.

Reklamer