Den stemningsfulde indgang til koncerten.

Den stemningsfulde indgang til koncerten.

Da jeg hørte om “DSQ Festival 2013” var den allerede begyndt. Jeg sendte straks en mail for at bestille en billet; da der kun var plads til 150 personer ved hver koncert og billetterne ovenikøbet var gratis, så havde jeg en formodning om, at der sandsynligvis ikke var flere billetter tilbage. Derfor skrev jeg, at jeg gerne ville have en billet til én af de to koncerter onsdag eller koncerten torsdag. Det var egentlig lige meget om det blev den ene eller den anden. Jeg ville bare blive rigtig glad for at få en billet til én af koncerterne.

Dagen efter modtog jeg en mail fra Gunvor, hvor hun skrev, at hun havde reserveret billet til mig til BÅDE onsdag og torsdag. Jeg skulle bare sende en mail, hvis jeg ville afbestille den sidste. Jeg ville aldrig bede om to billetter. Når der ikke er flere billetter, så kan man vist ikke tillade sig at være grådig. På den anden side så kunne jeg bestemt heller ikke få mig selv til at aflyse, når jeg var så heldig, at jeg havde fået to billetter. Bestemt ikke! Jeg var superglad for billetterne og Gunvor er min yndlingsperson i hele verden!

Marianna Shirinyan – en dansk klaversensation

Rune Tonsgaard Sørensen begyndte med at byde publikum velkommen, hvorefter han præsenterede aftenens program og alle de medvirkende. Jeg kunne forstå, at det ikke er første gang Den danske strygekvartet arrangerer denne festival og jeg håber saftsusme heller ikke, at det bliver den sidste.

Første værk var Brahms klarinettrio med Marianna Shirinyan på klaver.

Rune Tonsgaard Sørensen.

Rune Tonsgaard Sørensen.

Marianna Shirinyan spiller efterhånden her og der og allevegne. Alle taler om Marianna Shirinyan. Alle mennesker er vilde med Marianna Shirinyan. Men hvem er denne Marianna Shirinyan, som jeg efterhånden hører om hele tiden?

Til koncerten onsdag aften kom jeg tilfældigvis til at sidde lige bag ved Marianne Shirinyan. Derfor kan jeg fortælle, at hun er en usædvanlig smuk kvinde med en usædvanlig stærk udstråling. Derudover virker hun som en helt utrolig venlig og sympatisk person, der hilser på alle dem hun kender med et stort, smittende smil og masser godt humør. Efter denne koncert kan jeg også fortælle, at hun er lige så fænomenal på klaveret, som alle rygterne påstår. Nu har jeg selv oplevet hende og jeg kan virkelig godt forstå, at alle mennesker er så vilde med hende.

Brahms klarinettrio

Brahms klarinettrio med

Brahms klarinettrio med Claire Bryant, Marianna Shirinyan og Mathias Kjøller på klarinet.

Første sats begyndte med en harmonisk stemning, som jeg synes er kendetegnende for meget af Brahms musik. Det var ren nydelse at høre på. I anden sats var musikken domineret af lange, dvælende toner. Man blev nærmest båret ind i en tilstand af ren salighed og vidunderlig velvære. Tredje sats begyndte med en berusende idyllisk stemning; men jeg fik snart en skummel mistanke om, at klarinetten flirtede med celloen – eller også var det omvendt. Hvis jeg skal følge den amourøse metafor, så tror jeg, at denne flirt udviklede sig til erotik i den fjerde og sidste sats. Det var i hvert fald meget lidenskabeligt og sluttede med et heftigt klimaks. (Se og hør værket her).

Musikerne spillede fantastisk; det var en fornøjelse og en stor oplevelse. Men det var dog intet imod den oplevelse der ventede efter pausen …

Arnold Schoenberg – Verklärte nacht

Verklärte nacht er inspireret af et digt, skrevet af den tyske forfatter Richard Dehmel. Dette digt blev læst op i en dansk oversættelse, før vi hørte Arnold Schoenbergs overvældende mesterværk! 

Allerede fra de første spæde og tøvende toner, blev der skabt en stemning af intens og nervepirrende spænding i musikken. Derefter steg intensiteten til et nærmest uudholdeligt niveau. Lige da man tænkte, at man ikke kunne klare mere, skiftede musikken karakter og blev forvandlet til en hjerteskærende romantisk stemning. Musikken var både sart og skrøbelig; de sarte toner skælvede og vibrerede mellem hinanden som om, at alle instrumenterne dirrede af frydefulde kuldegysninger. Men så steg musikken igen til et nyt dramatisk højdepunkt ….

Tænk, at der findes sådan noget smukt musik, som jeg aldrig har hørt før!

Det er det mest berusende, det smukkeste og det mest hjertegribende musik, som jeg nogensinde har hørt. Det føltes som om, at tonerne brugte alt deres styrke og alt deres kraft til at klemme om mit hjerte, og jo mere de klemte, jo mere truede tårerne med at sprøjte til alle sider. Og det var ovenikøbet da musikken var allermest voldsom, intens og nervepirrende. Så skiftede stemningen og så troede man lige at krisen var overstået – men så spillede violinerne de skønneste og de mest hjertegribende toner; de lange, krystalklare toner steg og steg til et helt ekstatisk højdepunkt … og så kunne man igen mærke tårerne som truede.

Klar til at spille Verklärte nacht ....

Klar til at spille Verklärte nacht ….

Jeg hører bestemt ikke til dem der synes, at tuderi er et succeskriterium, når jeg går til opera eller klassisk koncert. Den eneste gang jeg har knebet en enkelt tåre var til Madame Butterfly med Inga Nielsen i hovedpartiet. Det var helt vildt irriterende, for jeg bryder mig ikke en gang om Madame Butterfly! Men Inga Nielsen sang og spillede helt fantastisk gribende.

Jeg måtte knibe mere end en enkelt tåre, mens de spillede Verklärte nacht torsdag aften – og samtidig var jeg fuldstændig stiv af skræk og angst for, at jeg skulle komme til at hulke eller snøfte. Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Aldrig nogensinde! Det var en helt ekstraordinær koncertoplevelse! Det var overvældende. Og det var faktisk også en smule rystende at opleve, hvordan musikken kunne bringe mig helt fra sans og samling.

Efter sådan en oplevelse føler jeg mig fuld af en stor og dyb taknemmelighed. Jeg er dybt taknemmelig over, at Arnold Schoenberg har skrevet dette smukke, berusende og sindsoprivende mesterværk. Jeg er også dybt taknemmelig over, at musikerne spillede så exceptionelt godt, at man følte musikkens toner helt ind i sjælens allerdybeste kroge. Der er jo slet ingen tvivl om, at Den danske strygekvartet spiller musik på et helt usædvanligt niveau og de har virkelig fortjent alle de priser og alle de udmærkelser som regner ned over dem! Og endelig er jeg dybt taknemmelig for, at jeg var til stede ved denne helt fænomenale koncert. Sikken en oplevelse!

…. og sjældent har jeg hørt sådan et begejstret og voldsomt bifald; folk klappede i hænderne og trampede i gulvet, så det lød som en hel orkan. Jeg er temmelig sikker på, at resten af publikum var lige så overvældede og påvirkede af musikken som mig selv.

Efter koncerten …

Efter koncerten skyndte jeg mig ud af salen. Jeg var fuldstændig følelsesmæssigt smadret og trængte bare til at komme væk fra alle mennesker. Jeg havde brug for at være alene, for at genvinde en smule kontrol over mine følelser og mine flossede nerver. På Østerport station købte jeg cola og chokolade – det var ikke nok med et enkelt stykke. Nej, jeg befandt mig i en alvorlig emotionel krisesituation, som krævede flere stykker chokolade! Og jeg var nødt til at spise det hele på hjemturen for at dulme mine nerver.

Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Og jeg har aldrig hørt noget musik, som påvirkede mig så meget. Aldrig nogen sinde. Jeg har fundet en video med værket(tryk her), men det er absolut ikke det samme som at høre musikken i virkeligheden og være helt tæt på musikerne.

Den danske strygekvartet med Claire Bryant og Owen Dalby ...

Den danske strygekvartet med Claire Bryant og Owen Dalby …

Reklamer