Det var i Concertgebouw i Amsterdam for cirka fire år siden: salen er fyldt med et forventningsfuldt publikum. Dirigenten Riccardo Chailly løfter dirigentstokken. Det store symfoniorkester begynder at spille en klaverkoncert af Mozart ….. og så opdager den verdensberømte pianist Maria João Pires, at de ikke spiller den klaverkoncert, som hun forventede. Det er ikke den klaverkoncert, som hun har forberedt. Man kan tydeligt se, hvordan hun bliver grebet af skræk og rædsel …..

Da jeg så videoen tænkte jeg straks, at det måtte være en slags practical joke. Jeg kunne simpelthen ikke tro på, at det var sket i virkeligheden. Bagefter tænkte jeg, at det måtte være en optagelse til en film eller måske en reklamefilm eller sådan noget. Men det er faktisk en virkelig hændelse.

Der er formodentlig mange, som vil skrige af grin over denne optagelse. Jeg får ondt i maven bare ved tanken …. og det bliver jo endnu værre, når jeg ser hvordan stakkels Maria João Pires spærrer øjnene op, mens hun tydeligvis bliver grebet af skiftevis panik og fortvivlelse. 

I Amsterdams Concertgebouw er det helt normalt, at man ikke holder nogen prøve før deres matiné-koncerter, som er forholdsvis korte. Det er grunden til, at denne situation kunne opstå. Men bemærk, hvordan Maria João Pires får gjort dirigenten opmærksom på problemet. Og bemærk derefter, hvordan han nærmest giver hende krisehjælp og overbeviser hende om, at hun kender værket så godt, at hun sagtens kan spille det alligevel …. Og det hele foregår, mens orkestret spiller det indledende forspil. Det er dybt imponerende!

Her kan man læse en tysk artikel om koncerten.

Reklamer