Det er kun 3-4 uger siden, at Den danske strygekvartet udgav en CD med værker af Brahms og Fuchs(læs mere HER), og nu er de allerede klar med endnu en CD – denne gang med skandinavisk folkemusik; det er temmelig usædvanligt for fire musikere, som normalt arbejder med klassisk musik. Den danske strygekvartet har en utrolig succes over det meste af verden og giver koncerter i verdens bedste og mest prestigefyldte koncertsale. Men de fire musikere har vist altid haft en særlig interesse for den gamle folkemusik. Når de skulle give ekstranummer efter deres koncerter, så begyndte de at vælge disse numre fra folkemusikken – det er bestemt ikke almindeligt og har sikkert været en stor overraskelse for publikum. Men disse ekstranumre blev efterhånden mere og mere populære – og det er baggrunden for den nye CD.

Albummet består af 13 numre som alle er forsynet med en lille note om oprindelsen. Det er på engelsk, så alle kan følge med: “We set out in the fog covering the Faroe Islands. A lonely violin plays a traditional Faroese wedding song. After a while we reach the Danish island of Fanø to immerse ourselves in Part 1 of the Sønderho Bridal Trilogy, a set of three sønderhonings that dates back some four hundred years.

Wood Works - en ny CD fra Den danske Strygekvartet.

Wood Works – en ny CD fra Den danske Strygekvartet.

Med sine 400 år er denne bryllups trilogi vist CDens alderspræsident. Vi bliver ført vidt omkring på den nye CD – både i tid og sted; Vigstamoin stammer fra den lille gård Vigstamo i Gudbrandsdalen i Norge, hvor bonden hed Vigstamoin. “Waltz after Lasse in Lyby” er fra Skåne, hvor den omvandrende spillemand Lasse blev kendt for denne lille vals.

Min favorit er “Sønderho Bridal Trilogy – Part II”(tryk her). En anden favorit er “Five Sheep, Four Goats”, hvor Den danske strygekvartet får assistance af Mads la Cour på Flugelhorn – jeg er temmelig begejstret for hans indsats. Han er god. Han er rigtig god! “Five Sheep, Four Goats” er et fascinerende og forførende værk, som rummer en slags sørgmunter stemning. Der er flere medier som kårer årets CD og årets hit. Jeg synes det kunne være ekstremt morsomt, hvis det var “Fem får, fire geder” som blev kåret til årets hit 2014 … det ville jo være fuldstændig absurd: for det første er det folkemusik; for det andet er titlen jo fuldstændig håbløs i 2014. Men det er jo præcis dérfor, at jeg synes det ville være hylende morsomt og totalt grinagtigt. Men nummeret er så godt, at jeg faktisk ikke anser det for helt umuligt – tværtimod. Dette nummer er virkelig genialt og jeg tror faktisk, at det kunne blive et hit.

Det var Rune Tonsgaard Sørensen som fandt “Five Sheep, Four Goats” og lavede “an arrangement for three string quartets“, som de skriver i coveret … arhhhhh, kan det nu osse passe?! Jeg tillader mig at formode, at det er en fejl. Der har næppe været 12 strygere til dette nummer. De er i hvert fald ikke nævnt nogen steder i coveret. 😉

Men det er værd at bemærke, at det er et arrangement – altså en slags modernisering. Det samme sker i værket “Easter sunday”, hvor de blander en melodi fra 1989, skrevet af den danske violinist Poul Bjerager, med flere værker af en dansk sømand og spillemand fra 1760erne. Det nyeste værk på CDen er “O Fredrik, O Fredrik” som er skrevet og dedikeret til strygekvartettens egen Fredrik Sjölin, af hans norske barndomsven Johannes Rusten. Men, men, men …. kan det overhovedet kaldes for folkemusik? Man skal huske, at for 200 eller 300 år siden spillede de fleste spillemænd efter gehør og hukommelse. Mange af dem kunne vel nok spille efter noder. Jeg tror bare ikke, at det var særlig udbredt i praksis. Når de hørte en god melodi, så prøvede de at huske den og gentage den. Nogle var sikkert bedre til at huske end andre – men der var også nogle som formåede at tilføje de populære melodier en ny vending og på den måde gøre musikken til deres egen. De bedste spillemænd blev kendte for deres helt egne små melodier, præcis som Lasse fra Lyby.

Den danske strygekvartet.

Den danske strygekvartet.

Derfor synes jeg det er genialt, at Den danske strygekvartet ikke bare har lavet en CD med 13 gamle folkemelodier, men har tilføjet noget af deres eget særpræg. På den måde viser de jo en stor respekt for folkemusikkens sjæl og tradition – og det vigtigste er, at de er med til at holde traditionen i live. “Wood Works” er ikke en slags museums stykke. Det er levende musik!

CDen slutter med sidste del af Sønderho Bridal Trilogy. I noten står: “After all the excitement af reels, polskas, sheep and goats, we are back at the island of Fanø, disappearing into the Atlantic fog.”

Sikken en magi. Sikken en mystik – både i ord og musik. Det er så smukt og perfekt, at det får hårene til at rejse sig på mine arme. Det er virkelig sublimt. På samme måde har man skabt en struktur mellem numrene, hvor musikken glider nærmest umærkeligt fra det ene nummer til det andet, selv om der er musik fra alle de skandinaviske lande og nogle af numrene er skrevet med flere håndrede års mellemrum. Det er så fænomenalt, at det næsten er ubeskriveligt. Men strygekvartettens energi og stil binder alle værkerne sammen. Nogle af værkerne er båret af en meditativ melankoli og en slags eksistentiel ensomhed – forstået på den måde, at det er en form for ensomhed, som jeg er sikker på, at alle mennesker vil genkende. Der er andre af numrene som er så glade og muntre, at man næsten ikke kan lade være med at danse rundt og rundt. Men hvert eneste nummer er spillet med en spændstig og levende vitalitet, som er både fængslende og forførende. Og jeg mener virkelig hvert eneste nummer! Denne CD er på alle måde et suverænt mesterværk!

Jeg modtog “Wood Works” med posten i lørdags og den har kørt uafbrudt lige siden. Der er sådan en utrolig rigdom af farver og nuancer i musikken. Der er så meget dybde og så mange motiver at fordybe sig i. Hver eneste gang jeg hører CDen, så opdager jeg nye toner og nye detaljer – jeg tror det varer meget lang tid før jeg bliver færdig med denne CD.

Wood Works” er udgivet af Dacapo records, men kan også købes på Amazon og andre webshops fra på mandag, som er den officielle releasedato.

6stjerner

Reklamer