Keanu Reeves som hovedpersonen Neo i filmen The Matrix.

Keanu Reeves som hovedpersonen Neo i filmen The Matrix.

I filmen The Matrix fra 1999 bliver Neo(spillet af Keanu Reeves) befriet fra maskinernes herredømme. Han kommer ombord på The Nebukadnezar, som er en slags underjordisk rumskib. Her lever alle besætningsmedlemmerne af noget, som ligner slimet, kold havregrød. Keanu Reeves ser temmelig skeptisk ud, første gang han skal smage dette klister. Men de andre forsikrer ham, at det er fuld af vitaminer, mineraler, proteiner, kulhydrater og fibre. Kort sagt: “It has everything your body needs,” som en af de andre siger.

Rob Rhinehart og Soylent

Da opfinderen og iværksætteren Rob Rhinehart så denne scene, tænkte han, det er saftsusme smart. Han besluttede, at sådan noget ville han både lave og sælge. Så kan man selvfølgelig undre sig over, at der gik næsten 15 år, før Rob Rhinehart introducerede Soylent. Historien fortæller desværre ikke noget om, hvorfor der gik så lang tid. Men Rob Rhinehart er vist ikke så gammel – derfor gætter jeg på, at han simpelthen skulle være færdig med skole og Highschool først.

Navnet stammer fra en science fiction film fra 1973, som hedder “Soylent Green” – i denne film har industrialiseringen forvandlet jorden til en overbefolket og forurenet verden, hvor folk lever af “Soylent Green”, der er lavet af plankton fra havene, som er jordens sidste proteinkilde. Undervejs i filmen opdager hovedpersonen dog, at The Soylent Corporation lyver – i virkeligheden er “Soylent Green” lavet af døde mennesker.

Poster fra filmen "Soylent Green" fra 1973.

Poster fra filmen “Soylent Green” fra 1973.

Rob Rhinehart bruger et motto som hedder: “Soylent – it´s not people”. Umiddelbart virker det måske en smule bizart. Men mange mennesker mener jo, at vi allerede lever i en overbefolket verden. Vi kæmper dagligt en hård kamp imod forurening. Og der er tusindvis af mennesker som dør af sult hver eneste dag. Måske er vores virkelighed alligevel ikke så langt fra den dystopi, som vi bliver konfronteret med i filmen “Soylent Green”. Når Rob Rhinehart vælger at kalde sit produkt for “Soylent”, så sender han samtidig et stærkt signal om, at han tror Soylent kan hjælpe os med at løse nogle af verdens problemer.

Rob Rhinehart introducerede Soylent i 2013, men der kom ikke rigtig gang i produktionen før i 2014. I forbindelse med lanceringen af Soylent, offentliggjorde Rob Rhinehart også sin opskrift og han opfordrede ligefrem alle andre til at videreudvikle den – og ikke nok med det, men han skabte også en hjemmeside med gratis værktøj, som alle kan bruge til at udvikle deres egen opskrift.

Pulvermad i Danmark

Jeg hørte om Soylent i sommers, da Anders Skovgaard Bach optrådte i flere danske medier, hvor han fortalte om pulvermad. Han var i Go´morgen Danmark, han var i Aftenshowet og Politiken lavede også en video med ham.

Anders Skovgaard Bach.

Anders Skovgaard Bach.

Derudover har Martin Sohn også gjort en stor indsats for at udbrede kendskabet til Soylent og pulvermad. Han har holdt foredrag om sine kostvaner og samtidig har han en blog, hvor man kan læse alt hvad man har brug for at vide om pulvermad. Her kan man fx finde Martin Sohns egen opskrift, men han har også en begynderguide, som man kan bruge, hvis man ønsker at lave sin egen blanding.

Endelig har Anders Skovgaard Bach oprettet en gruppe på Facebook, hvor der er masser af mennesker som hjælper hinanden med tips og gode ideer.

Mit liv med pulvermad

Jeg bestilte min første pakke med pulvermad fra Joylent og jeg var meget spændt, da jeg modtog pakken. Jeg havde jo læst rundt omkring på nettet, at der er mange mennesker, som ikke kan lide det. Derfor var jeg nok også en smule tøvende og skeptisk, da jeg smagte Joylent første gang. Men jeg er virkelig vild med det. Jeg synes det smager helt vildt godt. Hvis man blander sin shake dagen før og sætter den i køleskabet, så har man den blødeste, den lækreste og den mest cremede bananshake dagen efter. Jeg har også prøvet at bestille fra Queal – deres pulver er mere grov og grynet. Der er stor forskel på de to produkter og jeg skulle lige vænne mig til Queal – men nu er jeg ret vild med både Joylent og Queal.

Joey van Koningsbruggen - grundlægger og ejer af Joylent.

Joey van Koningsbruggen – grundlægger og ejer af Joylent.

Queal og Joylent er begge to lavet af mælkeprotein. Jeg har været veganer i 8 år, så det er jo lidt ærgerligt. Men det er flere måneder siden, at jeg besluttede, at jeg ikke længere ville definere mig selv som veganer – derfor er det ikke noget problem. En af grundene til at droppe veganisme var netop, at jeg ønskede mere frihed og fleksibilitet – det betyder, at jeg køber pulvermad som er lavet af mælkeprotein indtil der kommer et vegansk alternativ(der ikke er lige så dyrt som Ambronite).

De fleste mennesker som spiser pulvermad, laver en kombination af rigtig mad og pulvermad. Anders Skovgaard Bach har fortalt, at han spiser pulvermad til morgenmad. Så spiser han almindelig frokost i kantinen på hans arbejde og så spiser han pulvermad igen om aftenen. Jeg ved, at der er andre som spiser pulvermad til morgenmad og til frokost, og så spiser de almindelig mad sammen med resten af familien om aftenen. Men der er også nogen som kun spiser pulvermad, når de har så travlt, at de ikke rigtig synes de har tid til at lave mad. Så bruger de pulvermad som et hurtigt og nemt alternativ.

Da jeg begyndte at spise pulvermad besluttede jeg samtidig, at jeg ville supplere det med lidt frugt eller bare et enkelt stykke rugbrød dagligt. Det var også min hensigt, at jeg ville lave et let salat eller almindelig aftensmad bare en gang i mellem. Jeg spiser lidt frugt og lidt rugbrød – men selv om jeg har spist pulvermad i cirka 2 måneder, så har jeg ikke haft lyst til at lave aftensmad én eneste gang!

Fordele ved pulvermad

Der er vist temmelig mange mennesker, som ikke rigtig forstår, hvorfor man vælger at spise pulvermad – men jeg har været single i 7-8 år. Jeg er superglad for at lave mad. På et tidspunkt bliver man bare træt af at lave mad til sig selv 3 gange om dagen. Først skal man beslutte hvad man skal have at spise. Så skal man købe ind. Bagefter skal man lave mad og når man har spist, så skal man vaske op …. sikken en masse besvær; når man er single, så kan man godt få en følelse af, at det er lidt meningsløst.

3 shakes er klar til at komme i køleskabet og så har jeg lavet mad til i morgen!

3 shakes er klar til at komme i køleskabet og så har jeg lavet mad til i morgen! Her er det pulver fra Queal.

Den største fordel ved pulvermad er helt bestemt, at jeg har fået mere energi – meget mere energi. Det var en stor overraskelse, som jeg slet ikke var forberedt på, for det havde jeg jo ikke læst noget om nogen steder. Men det medfører selvfølgelig også noget selvransagelse – jeg bliver jo nødt til at erkende, at min tidligere kost ikke har været helt optimal. Jeg plejer vist at springe over lidt for mange måltider, fordi jeg ikke har haft overskud og energi til at lave mad.

En anden fordel ved pulvermad er, at man ikke længere skal købe ind – det er en kæmpestor lettelse. Jeg synes det er ekstremt stressende at købe ind. Det er en af de værste ting jeg ved. Derfor har jeg primært købt ind på nettet de sidste 3 år og det har været en kæmpestor hjælp. Men det er jo endnu bedre, at man slet ikke skal tænke over, hvad man skal have at spise. Det er genialt.

Derudover er der heller ingen opvask – det er bestemt også et stort plus.

Og så er der økonomien …. for det første er det forholdsvis billigt, at købe pulvermad. Men jeg er også sikker på, at man kan se det på årsopgørelsen på elregningen næste år. Jeg har jo ikke brugt komfuret i 2 måneder. Og så er der vandregningen – når man hverken har lavet mad eller vasket op, så må jeg bestemt også have sparet en masse vand.

Jeg har spist pulvermad i cirka 2 måneder og jeg finder flere og flere fordele. Men jeg har endnu ikke fundet én eneste ulempe. 

Pulvermad er en revolution

Rob Rhinehart - som skabte Soylent.

Rob Rhinehart – som skabte Soylent.

Jeg er overbevidst om, pulvermad vil revolutionere vores verden. Det er så dejlig hurtigt og nemt. Jeg har allerede hørt en del eksperter udtale sig om, hvor sundt det er. Selv om flere af dem er lidt tøvende og ikke rigtig ved hvad de skal mene, så er alle dog enige om, at det helt sikkert er sundere end pizza, burgere og andre former for fastfood.

Jeg tror, at der er rigtig, rigtig mange mennesker, som vil begynde at spise pulvermad. Derfor tror jeg også, at mange mennesker holder op med at lave mad. Måske vil der slet ikke være køkkener i almindelige lejligheder i fremtiden. Eller det vil måske kun være nogle små te-køkkener … 

Til gengæld tror jeg, at folk vil gå meget mere ud at spise. Derfor tror jeg, at der vil komme mange flere cafeer og restauranter.

Det er i hvert fald sådan jeg forestiller mig, at jeg kommer til at leve. Hjemme hos mig selv kommer jeg primært til at leve af pulvermad og så vil jeg formodentlig lave mad et par gange om måneden – men det bliver kun når jeg har tid og lyst; det giver mig en helt fantastisk følelse af frihed. Og de penge jeg sparer fordi jeg køber pulvermad, dem vil jeg sandsynligvis bruge på at spise ude 3-4 gange om måneden.

Køb Soylent og pulvermad

Der er kun gået et lille årstid siden Rob Rhinehart introducerede Soylent og hele ideen om pulvermad, men der er sket rigtig meget siden den gang. Markedet er nærmest eksploderet. Der er kommet adskillige virksomheder på markedet, men efterspørgslen er også eksploderet. Det betyder at bestillingerne vælter ind – og ingen af producenterne kan følge med. De kæmper alle sammen med alt for mange ordrer og nogle helt uhørte leveringstider.

Soylent – det første firma er selvfølgelig Rob Rhineharts eget firma. Jeg har ladet mig fortælle, at firmaet oprindeligt havde planlagt at sælge Soylent til hele verden. Men i løbet af ganske kort tid var de ved at drukne i bestillinger og derfor lukkede de for alle kunder uden for USA. Alligevel er ventetiden 2-3 måneder for nye kunder! Når Soylent har optimeret produktionen, så begynder de formodentlig igen at sælge til kunder uden for USA.

Ambronite – dette firma er grundlagt af nogle unge finske mennesker, som ønsker at skabe et mere naturligt alternativ til Soylent. Ambronite bliver både vegansk og økologisk. Ingredienserne består primært af mandler, hasselnødder, spinat, æbler og andre ting som vi alle kender i forvejen. Jeg synes det lyder spændende – men det er ikke noget for mig, da prisen bliver mere end dobbelt så høj som de andre.

Joylent – dette lille hollandske firma har det billigste produkt på markedet. Her kan man få pulvermad til en hel måned for under 1200 kr. Men lige som de andre virksomheder, så er Joylent også ramt af en stormflod af bestillinger. Jeg har bestilt fra dem et par gange – første gang kom min pakke i løbet af 4-5 dage. I dag er ventetiden 3-4 uger. Selv om firmaet kun har eksisteret nogle få måneder, så er de allerede ved at udvide deres produktionsfaciliteter for anden gang og håber dermed, at de kan reducere ventetiden; men samtidig får de jo også flere og flere kunder. Derfor er jeg lidt bange for, at leveringstiden stiger endnu mere.

Update d. 1. oktober 2014: Joylent har for nyligt ændret deres opskrift; jeg har netop smagt deres nye banansmag og jeg synes den smager ganske forfærdeligt. Den vil jeg bestemt ikke anbefale til nogen som helst!

Joylent er startet af hollænderen Joey van Koningsbruggen, der tidligere har ernæret sig som pusher. Han holdt op med at sælge stoffer, fordi der var nogen som stjal hans kokain …. ja, jeg må altså indrømme, at jeg synes denne historie er hylende morsom. Men jeg synes også det er en dejlig historie, fordi den viser, at man kan ændre sit liv og man kan komme videre. I dag er han jo blevet en succesrig forretningsmand med et firma, der bare vokser og vokser. (Tryk her for at læse interview med Joey).

Queal – dette firma har fundet deres navn ved en sammentrækning af ordene “quick meal”. Dette firma ligger også i Holland. Det koster lidt mere end Joylent, men deres leveringstid er mindre. Dertil har de også det største udvalg i smagsvarianter. Men den væsentligste forskel fra de andre virksomheder er, at de giver kunderne mulighed for at vælge produkter alt efter om man ønsker at tage på, tabe sig eller holde den nuværende vægt. Pulvermad giver nogle unikke muligheder for at tilpasse maden til alle individuelle behov – det er endnu på begynderstadiet, men jeg er helt sikker på, at det er noget som mange firmaer vil arbejde videre med.

Queal har lige meldt ud, at de lover at sende alle bestillinger i løbet af 1 arbejdsdag – det giver dem et stort plus i forhold til alle konkurrenterne på markedet.

100% FOOD – er et amerikansk firma, som jeg ikke har prøvet at handle med, men de skal da med på denne liste alligevel. Her er der masser af forskellige valgmuligheder, fx dobbelt protein til folk som træner meget, der er økologisk pulvermad, samt pulver med halv sukker eller low carb. 100% FOOD adskiller sig også på den måde, at pulveret kommer i små flasker, så man ikke selv skal hælde det over på plastikbøtter. Man skal bare tilsætte vand – så bliver det bare ikke nemmere! Prisen er nogenlunde den samme som Queal. Men det skal jo gennem tolden og dermed skal man forvente, at der lige skal lægges nogle hundrede kroner oveni.

Aussie Soylent – de har også deres eget soylent downunder. Men lige som i resten af verden har efterspørgslen været så stor, at der er udsolgt og derudover har man simpelthen valgt at lukke for flere bestillinger. 

MANA – er et nyt firma fra Tjekkiet, som også kæmper med alt for mange bestillinger. I følge hjemmesiden må nye kunder vente 8-10 uger på levering! Men det største problem er sproget. Deres hjemmeside er på engelsk – men deres blog og deres facebookside er på tjekkisk. Det virker ikke særlig appellerende – her i Danmark skriver vi naturligvis også på dansk, når vi henvender sig til et dansk firma. Alligevel synes jeg det er lidt problematisk; når deres hjemmeside er på engelsk, så må det betyde, at de ønsker internationale kunder. Men jeg har ikke en chance for at vide hvad folk synes om deres produkt og hvordan de omtaler firmaet. Det er bestemt en stor ulempe for nye, internationale kunder.

Et nyt marked med muligheder og udfordringer

Efter denne gennemgang af markedet, så må det være klart for enhver, at Soylent og pulvermad er en kæmpestor succes. Det er også klart, at der er plads til endnu flere virksomheder og producenter på markedet. Men der er også nogle nicher som ikke er dækket: jeg synes fx at der mangler et vegansk alternativ. Flere skriver, at deres produkt er vegansk, hvis man dropper den medfølgende fiskeolie. Så skal man selv tilsætte olie – men hvordan kan man være sikker på, at denne olie indeholder nok af fx omega3?! Derudover er jeg helt sikker på, at der snart må være nogen som laver et billigt discount produkt. Det kan da kun være et spørgsmål om tid!

Reklamer