I dag kan man – på DR´s hjemmeside – læse en artikel, som har fået overskriften “ANALYSE Derfor flopper Norden i årets Eurovision“. Artiklen indeholder et interview med Johann Sørensen, der er formand for den danske Melodi Grand Prix-fanklub. Han udtaler, at “Vi har før haft nogle magre, nordiske år. Men så har vi haft nogle fantastiske år, hvor Norden har været fuldt repræsenteret i finalen, og det har været sådan lidt uhørt, for det er langt fra hverdagskost, at vi er det …

Der er absolut intet i denne artikel, der kan betegnes om analyse. Der er bestemt heller ingen forklaring på, hvorfor “Norden flopper i årets Eurovision”. I stedet får man blot en temmelig banal konstatering af, at nogle år kommer alle de nordiske lande i finalen og nogle år gør de ikke – og det er jeg temmelig sikker på, at alle ved i forvejen.

Der er et stort misforhold mellem overskriften og indholdet. Artiklen indeholder intet af det, som man bliver lovet i overskriften. Alligevel må jeg jo antage, at journalisten virkelig mener, at denne artikel kan defineres som en analyse og dernæst at artiklen indeholder en forklaring på det nordiske Eurovision-flop. Det er præcis dét der problemet og grunden til, at jeg kalder denne artikel for “hjernedød journalistik”. Jajaja – jeg ved godt, at det er lidt groft. Men jeg bliver bare så pokkers gal, for det er både for useriøst og for latterligt! Jeg føler mig simpelthen til grin, når jeg trykker på sådan en artikel! Jeg føler direkte, at journalisten gør grin med mig! Jeg bliver jo nærmest taget ved næsen – og det gør mig altså temmelig gal!

Hvis overskriften i stedet havde været: “Norden flopper i årets Eurovision”, så havde det jo været en ganske vellykket artikel med en fin og relevant kommentar fra Melodi Grand Prix-fanklubbens formand til det igangværende show.

Jeg synes desværre, at den form for inkongruens mellem overskrift og indhold er særdeles almindelig i moderne journalistik – og sådan har det måske altid været.

Afslutningvis vil jeg fortælle, at jeg holder med Sverige, Tyskland og Australien til finalen i morgen, lørdag. Men min topfavorit er England! Jeg er ret vild med Electro Velvet og deres sang: Still in Love with You!

Reklamer