Det hele begyndte, da Morten Broager – direktør for firmaet Panorama – fortalte Lars Løkke Rasmussen, om en medarbejder som droppede jobbet, fordi han hellere ville være på kontanthjælp. Denne historie blev straks en central del af Lars Løkke Rasmussens valgkamp – danske virksomheder kan ikke skaffe arbejdskraft, fordi ledige danskere er så dovne og forkælede, at de heller vil have understøttelse – sådan lød budskabet igen og igen. Men både politikere, fagforeninger og medier satte spørgsmålstegn ved historien.

Da Inge og René Christensen hørte om polemikken, kontaktede de Lars Løkke, fordi de gerne ville fortælle om tilsvarende oplevelser i deres egen virksomhed Svinninge Bageri. Lars Løkke ankom med en hel hær af journalister, fotografer og andre mediefolk – og Inge og René Christensen fik deres “15 minutes of fame“.

Morten Broager - første snubletråd i Lars Løkkes valgkamp.

Morten Broager – første snubletråd i Lars Løkkes valgkamp.

Men der gik ikke mange timer, før “15 minutes of fame” blev til “15 minutes of shame”: HK kunne fortælle om et medlem, som havde søgt job i Svinninge bageri, men aldrig havde hørt fra dem(læs her). Ligeledes har TV2 Øst modtaget mange henvendelser på deres Facebook-side, fra folk som enten selv har søgt job i Svinnige Bageri eller som kender andre der har søgt(læs her). Efter nogle timer i mediemøllen, måtte Inge Christensen krybe til korset og indrømme, at de IKKE har problemer med at skaffe medarbejdere(læs her). Hun kunne ovenikøbet fortælle til Ekstra Bladet, at de modtog 60 ansøgninger sidste gang de søgte en ny medarbejder(læs her). 

Jeg tænkte: sådan nogle idioter! Og så kunne jeg ikke lade være med at skrige af grin. Problemet er bare, at det er overhovedet ikke morsomt – tværtimod. Jeg synes faktisk denne sag er ret alvorlig. Jeg har overvejet om jeg er lidt for melodramatisk, hvis jeg skriver, at denne sag er en katastrofe? Jeg er dog kommet frem til, at svaret er nej!

En bjørnetjeneste

Hovedkontor for virksomheden Panorama.

Hovedkontor for virksomheden Panorama.

Sproget udvikler sig hele tiden: hvis jeg siger, at det er billigt, at dronning Margrethe bor på Amalienborg slot, så har det ikke noget med økonomi at gøre. En person fra 1600-tallet ville straks forstå, at jeg blot mener det er rimeligt. Når man siger, at noget er billigt, så siger man faktisk, at noget er rimeligt. Når supermarkedet skriver: “Nye kartofler. 25 kr pr. ½ kg – det er billigt”, så står der faktisk ikke noget om, hvorvidt denne pris er høj eller lav. Grundlæggende set betyder det simpelthen, at (supermarkedet synes) prisen er rimelig! Derfor kan jeg også hævde, at jeg synes det er billigt, at man ikke må cykle på Strøget …

Det er ret tåbeligt at være for eller imod sprogets udvikling – det er jo et af livets grundvilkår, som man ikke kan ændre. Til gengæld synes jeg det er fuldstændig absurd, at det er de mennesker som er for dumme til at forstå det danske sprog, der bestemmer ordenes udvikling: når man gør nogen en bjørnetjeneste, så betyder det IKKE, at man har gjort nogen en kæmpestor tjeneste. Det betyder, at man troede man gjorde nogen en tjeneste, man håbede og ønskede at gøre nogen en tjeneste – men resultatet blev det stik modsatte.

Da Inge og René Christensen fra Svinninge Bageri inviterede Lars Løkke Rasmussen på besøg, så er det klart, at de ønskede at gøre ham en tjeneste. Men det er lige så klart, at det blev til en stor bjørnetjeneste i stedet for.

En ægte svinestreg

Jeg synes denne sag er ekstremt alvorlig, for det er noget som har store konsekvenser for mange mennesker i hele vores samfund. Også for Lars Løkke!

Lars Løkke Rasmussen.

Lars Løkke Rasmussen.

1) For det første, så har Inge og René Christensen på alle måder skadet sig selv. Jeg bor i Nordsjælland og det er temmelig langt fra Svinninge Bageri. Men hvis jeg kom forbi, så ville jeg da aldrig handle hos dem. Aldrig nogensinde. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, at der er med garanti mange, der reagerer lige som mig. Jeg tror, at deres “15 minutes of shame”, får store konsekvenser for deres virksomhed.

2) Men det er sandelig også en katastrofe for Lars Løkke, Venstre og hele den blå blok. For det første har denne sag svækket deres troværdighed. For det andet så tror jeg, at denne sag vil give alle de borgerlige partier problemer, hvis de fortsat ønsker at diskutere arbejdsløse danskeres adfærd og moral – det ville i hvert fald være den logiske konsekvens af denne historie. På grund af historien fra Svinninge Bageri, så lyder hele udgangspunktet jo mere og mere som én stor løgn! De seneste meningsmålinger viser, at den blå blok går tilbage og jeg er slet ikke i tvivl om, at det er Svinninge Bageri, som primært bærer ansvaret for denne tilbagegang.

3) Selv om det allerede er afsløret, at Inge og René Christen fra Svinninge Bageri er fulde af løgn, så er jeg alligevel bange for, at historien får nogle uheldige konsekvenser for de arbejdsløse. Inge og René Christensens handlinger, holdninger og udtalelser er en medvirkende faktor til at skabe den meget negative stemning mod de arbejdsløse. De er med til at skabe en enorm foragt for de arbejdsløse, som er tæt på at ligne en heksejagt. Ydermere så bruger den blå blok denne hetz til at legitimere en kommende nedsættelse af kontanthjælpen. Først bliver de arbejdsløse udsat for en massiv hetz og bagefter vil man rykke tæppet helt væk under deres økonomi – og så er det hele baseret på en løgn?!

Efter afsløringen udtalte Inge Christensen til P4 Sjælland(læs her): “Jeg vil ikke sige at det er et problem at skaffe arbejdskraften. Det er et problem for samfundet, det er derfor jeg gør oprør … ” Det er jo det mest hjernedøde sludder, som man overhovedet kan forestille sig. Det er en klokkeklar contradictio in adjecto – dvs et selvmodsigende udsagn! Hvor uintelligent kan man egentlig være? Først siger hun det ene. Derefter siger hun det modsatte – og så mener hun ovenikøbet, at det giver mening?! Kort og godt – hvis det ikke er et problem at skaffe arbejde, så er det temmelig svært at forstå, hvordan det kan være et samfundsproblem!

Tilbage til virkeligheden

Da jeg hørte historien fra Panorama, lyttede jeg – men jeg lyttede uden at dømme. Jeg vil ikke betvivle Morten Broagers troværdighed. Han havde en medarbejder som sagde op, fordi han hellere ville være på kontanthjælp. Men skyldtes det i virkeligheden samarbejdsproblemer på jobbet? Måske var han allerede i gang med at søge et nyt job, som han måske er blevet mere glad for? Måske var det bare en spydig og sarkastisk afskedsreplik, som direktøren ikke forstod? Måske sagde han ikke, at han hellere ville være på kontanthjælp end han ville arbejde – mMåske var det bare en helt konkret kritik af Morten Broager og arbejdsforholdene i Panorama? Måske sagde han, at han hellere ville være på kontanthjælp end han ville arbejde i Panorama – men hvem siger, at det også gælder alle andre lavtlønsjobs? Måske har han ikke noget imod at arbejde andre steder? Jeg synes der er så mange ubesvarede spørgsmål i denne historie, at jeg ikke rigtig kan bruge den til noget som helst.

For en overfladisk betragtning kan jeg da godt forstå, at mange mennesker bliver forargede. Men burde vi ikke være lidt mere seriøse? Lige nu er der valgkamp. Bagefter er der nogen som skal lave politik – uanset om det bliver rød eller blå blok. Men kan man virkelig lave lovgivning ud fra en historie som denne?

Inge Christensen - bedre kendt som Løgneren fra Svinnige Bageri.

Inge Christensen – bedre kendt som Løgneren fra Svinnige Bageri.

Da jeg hørte om lønnen i Panorama, så … ja, så blev jeg lidt forundret. Jeg har selv haft flere jobs, hvor jeg fik noget mindre i løn. Jeg har fx sorteret pakker i PostDanmark. Det var hårdt – det var ekstremt hårdt. Man slæber rundt på rigtig mange kilo og i løbet af en almindelig arbejdsdag bliver det til flere tons. Det medfører mange skader og derfor kan de fleste ikke holde til jobbet i ret lang tid. Jeg klarede to år – så var min ryg fuldstændig smadret. Men jeg elskede det job og det var nogle af de bedst år i mit liv. Jeg ved, at der var rigtig mange af mine kollegaer, som havde det på samme måde, selv om lønnen var temmelig lav.

Derfor har jeg svært ved at forstå, at der er nogen som ikke vil arbejde for den løn, som Panorama tilbyder. Lad mig igen understrege, at vi ved ikke præcis hvorfor denne mand sagde op. Vi ved ikke om hans opsigelse i virkeligheden skyldtes samarbejdsproblemer eller andre konflikter på arbejdspladsen. Vi ved heller ikke, om manden måske kæmpede med nogle personlige problemer. Der er mange muligheder og vi ved faktisk ikke ret meget om, hvad der er sandheden i denne historie.

Men hvad betyder det, hvis Morten Broager har ret? Hvis manden sagde op udelukkende fordi han syntes lønnen var for lav og derfor hellere ville være på kontanthjælp. Hvad så? Jaja, så lad os da bare være enige om, at manden er et fjols. Men er det virkelig rimeligt, at vi smadrer økonomien for tusindvis af arbejdsløse danskere på grund af et enkeltstående tilfælde?

I alle dele af det danske samfund, kan man finde mennesker, som forsøger at udnytte reglerne. Det gælder landmænd, som kan være særdeles kreative, når de skal søge om landbrugsstøtte. Det gælder også virksomheder, som fx søger erhvervsstøtte. Og politikere er jo ikke bedre …. jeg tror, at alle kan huske historien om Lars Løkkes underbukser! Det er så skidehamrende nemt, for de øverste i samfundet at hakke på de nederste. Det er faktisk lige så nemt for de øverste i samfundet at hakke på de nederste, som det er for de nederste at hakke på de øverste. Kort sagt: kontanthjælpsmodtagere er vist ikke mere moralsk anløbne end fx Lars Løkke Rasmussen. Eller Inge og René Christensen – løgnerne fra Svinninge!

TAK TIL DE ARBEJDSLØSE!

Er det virkelig rimeligt, at lave lovgivning for tusindvis af arbejdsløse danskere og smadre deres økonomi på baggrund af et enkeltstående tilfælde? Vi er på vej ud af en finanskrise, som begyndte i 2008. I løbet af de sidste 7 år, har tusindvis af danskere mistet deres arbejde. Og tusindvis af danskere har fået nyt job. Hvorfor taler vi aldrig om dem?

Helle Thorning - rød dronning med blåt blod i årene!

Helle Thorning – rød dronning med blåt blod i årene!

Den væsentligste del af Lars Løkkes valgkamp er åbenbart kampen mod de arbejdsløse. Og den væsentligste del af Helle Thornings valgkamp er åbenbart er fortælle, hvad hun har gjort for at få danskerne i arbejde: under finanskrisen toppede arbejdsløsheden med cirka 170,000 personer – hvis man fjerne den strukturelle ledighed, så er det reelle tal omkring 70,000. Men det er fuldtidsledige, som defineres ved, at vedkommende har været ledig i 80% af de foregående 12 måneder. Det vil sige, at alle dem som blev fyret og fik nyt job inden for 7-8 månder slet ikke er med i denne statisk. Hvorfor er der aldrig nogen som taler om de tusindvis af danskere, som har været ekstremt gode til at søge nye jobs og omstille sig til nye arbejdsopgaver. Måske er det i virkeligheden disse mennesker, som vi bør takke for, at finanskrisen ikke blev værre her i Danmark … og ikke politikerne!

Alligevel har politikerne, erhvervslederne og den samlede blå blok, formået at skabe en myte om, at alle arbejdsløse danskere er nogle dovne og forkælede slyngler, som hellere vil være på kontanthjælp end de vil arbejde. Hvis man prøvede at undersøge, hvor mange danskere der er blevet fyret i løbet af finanskrisen og hvor mange der har fået et nyt lavtlønsjob INDEN de fik plads i statistikken blandt de fuldtidsledige, så er jeg sikker på, at man hurtigt kunne begrave denne myte!

Problemet er bare, at politikerne er ikke interesseret i at begrave denne myte. De er ikke interesseret i fakta. Det gælder i særdeleshed Lars Løkke – han er udelukkende interesseret i en begrundelse for at sænke kontanthjælpen, for han skal jo bruge pengene til at give de rigeste i samfundet skattelettelser. For det har han jo allerede lovet dem!

Reklamer