Nu er Tivoli-sæsonen lige ved at være slut. Der mangler vist et par enkelte koncerter, men jeg kommer ikke til flere koncerter i denne sæson. Derfor er det et passende tidspunkt at fortælle om en beslutning, som jeg har taget – jeg bliver selvfølgelig ved med at skrive om koncerter og lignende oplevelser, men jeg vil ikke længere giver stjerner og det er der flere grunde til. 

I løbet af de sidste par år, har jeg fået en del kritik, fordi der er nogen som synes, at jeg giver alt for mange stjerner. Hmmm … måske har kritikerne ret. Måske ikke. Det kommer nok an på synsvinklen. De musikere som spiller i fx Tivolis Koncertsal er jo enormt dygtige. Derfor burde de jo altid ligge i den øverste halvdel af skalaen – og det synes jeg også at de gør. Derfor synes jeg ikke selv jeg giver for mange stjerner. Jeg synes selvfølgelig selv, at jeg giver lige præcis det antal stjerner, som musikerne fortjener.

Men der er selvfølgelig også det aspekt, at jeg ikke selv er musiker. Jeg spiller ikke noget instrument og jeg kan ikke læse noder. Det betyder, at når jeg anmelder en koncert, så er det mere en slags helhedsoplevelse – hvorimod de professionelle anmeldere udelukkende anmelder musikernes præstation – og det er de meget bedre til end jeg er. Denne forskel er ret vigtigt. Selv om det er en helt anden musikgenre, så kan jeg ikke lade være med at tænke på Thomas Treo fra Ekstra Bladet. Han bliver gang på gang kritiseret, for at være for negativ. Jeg tror, at denne kritik ofte skyldes manglende forståelse for en anmelders job. Når folk er til koncert, så er de ofte berusede, de er glade  og i godt humør, og de fester sammen med deres venner … og bagefter kan de ikke forstå, at Thomas Treo skriver en negativ anmeldelse. Men Thomas Treo anmelder ikke publikums fest eller deres gode humør. Han anmelder udelukkende musikernes præstation og deres optræden. Når folk kritiserer Thomas Treo, så er det ofte, fordi de tænker tilbage på en fed fest, men Thomas Treo forholder sig udelukkende til det der skete på scenen! De forholder sig simpelthen til to meget forskellige oplevelser.

Pointen er, at jeg er i samme båd som det publikum jeg lige har skrevet om – jeg kan ikke anmelde musikernes præstationer, som en professionel anmelder. Og det har jeg heller ikke lyst til. Jeg skriver udelukkende om hvor vidt jeg har haft en god oplevelse og en hyggelig aften.

Sjovt nok, så har jeg også oplevet at få kritik fordi jeg gav for få stjerner – selv om der er forskel på at være blogger og at være anmelder, så er der også nogle ligheder: begge er nødt til at være helt hundrede procent ærlige. Det er den eneste raison d`être for både en blogger og en anmelder. Hvis jeg har lyst til at give fem stjerner, så nytter det ikke at give seks stjerner blot for at tilfredsstille andre mennesker!

Thomas Treo skal heller ikke skrive hvad andre mennesker mener – hans job er udelukkende at skrive om sin egen mening. Hvis nogen er utilfredse med det, så var det jo mere konstruktivt at de skrev om deres egen oplevelse i stedet for at bruge alt deres energi på at kritisere Thomas Treo!

Nu holder jeg op med at uddele stjerner – men jeg er selvfølgelig forberedt på, at det giver nogle andre problemer. Jeg havde nogle meget sjove oplevelser, før jeg begyndte at give stjerner. Jeg talte nogen gange med folk som sagde:

“Nå Jens, jeg læste din blog og det var vist en rigtig god koncert.”
“Næh, det var det egentlig ikke.”
“Jamen, du skrev da, at det var en god koncert?”

Ovenstående dialog har jeg oplevet rigtig mange gange! Når man skriver en venlig og diplomatisk anmeldelse, så er der mange som ikke opdager, at der måske er nogle små, diskrete forbehold. I denne sammenhæng har stjerner en meget praktisk funktion. Når man bruger både tekst og stjerner, så har man mulighed for at sige det samme på to forskellige måder og det kan være en stor fordel.

Er det så ikke lidt dumt, at jeg dropper de der stjerner? Måske! Men jeg dropper stjernerne, fordi jeg ønsker at sende et signal om, at jeg ikke er anmelder. Jeg er blogger og det er jo noget helt andet.

Tivolis Koncertsal - august 2015.

Tivolis Koncertsal – august 2015. Copyright: Jensdrejer. 

Reklamer