For et par dage siden kunne man læse en artikel på DR´s hjemmeside, som hed: “Grøn te skyld i leverbetændelse hos 16-årig.

En teenagepige udviklede leverbetændelse på grund af for stort indtag af den grønne drik“, skriver Kasper Madsbøll Christensen og fortsætter: “Tre kopper om dagen er åbenbart for meget. I hvert fald for en 16 årig pige, der udviklede leverbetændelse efter at have indtaget tre kopper af den grønne drik tre måneder i træk for at tabe sig.

Perchs Thehandel 2013.

Perchs Thehandel 2013. Copyright: Jens Drejer.

Problemet er bare, at artiklen er både misvisende og vildledende – men det opdager man kun, hvis man læser hele artiklen. Man skal nemlig temmelig langt ned i artiklen før der står, at det var en slankethe, som var tilsat flere kemikalier. Hvis man kun læser overskriften og de første linjer, så får man jo det indtryk, at der er tale om en helt almindelig grøn the – men det er jo slet ikke tilfældet. Derfor er denne artikel vildledende og jeg synes, det er et eksempel på dårlig journalistik!

Afslutningsvis nævnes en rapport om grøn the, hvori lægerne konkluderer, at “grøn te mestendels er en meget sikker og sund drik … ” 

Jeg synes næsten, at slutningen er det værste i hele artiklen, for den giver jo indtryk af, at man nærmest deltager i et eller andet lotteri når man drikker grøn the – mestendels er grøn the “en meget sikker og sund drik” – mestendels! – men åbenbart ikke altid. Man risikerer åbenbart, at få leverbetændelse som den 16-årige pige.

Perchs Thehandel 2013.

Perchs Thehandel 2013. Copyright: Jens Drejer.

Men vi er altså nødt til at holde fast i, at den 16-årige pige har jo ikke drukket en helt almindelig grøn the – hun har drukket en grøn slankethe og det er jo noget helt andet. Og så har hun tilmed købt den i en kinesisk netbutik. Jo mere jeg tænker over det, jo mere forvirret bliver jeg over denne artikel – det er mit indtryk, at journalisten slet ikke skelner mellem de to former for the. Og hvad er det egentlig som den omtalte rapport handler om: er det slankethe eller almindelig grøn the? Det er en meget forvirrende og vildledende artikel. Jeg synes det er meget problematisk – særligt fordi jeg kan huske, at jeg flere gange har læst lignende artikler. 

Jeg drikker selv grøn the, men jeg køber altid mit the hos Perchs gamle og velrenommerede thehandel og jeg vil da anbefale alle andre at gøre det samme – det behøver naturligvis ikke at være Perchs. Der findes jo mange gode og veletablerede thebutikker i Danmark. Mange af dem har også en webshop. Hvis man handler hos dem, så er jeg temmelig sikker på, at man ikke risikerer noget som helst. 

Jeg drikker selv tre kander grøn the om dagen – det er cirka 4,5 liter og det er selvfølgelig alt, alt for meget. Jeg har ofte forsøgt at skære ned, men det er lidt svært, for jeg elsker the!

Der er kun ét eneste problem med mit voldsomme theforbrug – jeg skal altid på toilettet om natten. Jeg er faktisk glad de nætter, hvor jeg kan nøjes med at gå på toilettet en enkelt gang. Men der jo intet der er så skidt, at det ikke er godt for noget … og det gælder også overdrevet thedrikning: mandag morgen vågnede jeg nemlig omkring klokken halv fem og derfor så jeg både måneformørkelse, blodmåne og supermåne – den var da flot. Men det havde nok været mere imponerende, hvis jeg havde set da jordens skygge gled ind foran månen. 

Men jeg gik altså ikke ud for at se fænomenet – næh, jeg nøjedes med at åbne soveværelsesvinduet og tage et par billeder. Og så væltede jeg tilbage i sengen og sov videre!

Superblodmåne mandag. 28. september 2015.

Superblodmåne mandag. 28. september 2015. Copyright: Jens Drejer.

Reklamer