Der var engang da den store operakoncert i Søndermarken var årets største begivenhed – i hvert fald for mig. Det var sådan en oplevelse, som jeg gik og glædede mig til hele året. Men så blev arrangementet flyttet til Fælledparken. Blot et eller to år senere blev det flyttet til eksercerpladsen på Rosenborg slot, hvor der slet ikke er plads til publikum – de fleste sidder i Kongens have og ser det hele på storskærm. Samtidig skulle arrangementet pludselig være for alle de tre kunstarter på Det Kongelige Teater. På den ene side så kan jeg jo godt forstå, at balletten og skuespillet gerne vil være med. På den anden side så havde balletten jo deres eget arrangement – og derudover så synes jeg egentlig ikke, at skuespil er egnet til sådan et arrangement.

Men det mest afgørende er selvfølgelig, at det er ikke alle mennesker, som er til alle de tre kunstformer – jeg er ikke specielt vild med teater og jeg keder mig noget så forfærdeligt, når jeg ser ballet. Jeg har været til ballet 5-6 gange og jeg keder mig så meget, at jeg altid falder i søvn! Så plejer folk altid at sige: “jamen, musikken er da god” – ja, det har de sikkert ret i det. Det er nok derfor jeg altid sover så godt!

Årets største begivenhed

I dag er det helt klart DSQ Festivallen, som er årets største begivendhed – DSQ står for Danish String Quartet aka Den Danske Strygekvartet. De fire medlemmer – Rune Tonsgaard Sørensen, Frederik Øland, Fredrik Schøyen Sjölin og Asbjørn Nørgaard – er efterhånden nogle af Danmarks mest kendte og populære kunstnere inden for den klassisk musik.  Der ville bestemt ikke mangle publikum, hvis Den danske strygekvartet valgte at spille alle koncerterne selv – men sådan fungerer det ikke. I stedet har de inviteret en masse forskellige musikere til at optræde sammen med dem. På den måde får man mulighed for at opleve mange forskellige kunstnere i løbet af de tre dage, som festivallen varer. 

Den danske strygekvartet spiller til deres egen festival i 2014.

Den danske strygekvartet spiller til deres egen festival i 2014. Copyright: Jens Drejer.

Men det vidner jo også om, at de fire musikere er nogle mennesker som ønsker at samarbejde med andre mennesker. De ønsker at inddrage andre mennesker i deres projekt og dele en god oplevelse med andre musikere – jeg synes det vidner om stor generøsitet. Denne generøsitet kommer også til udtryk over for publikum, da billetprisen er lig med 0 kroner! Det er naturligvis kun gætteri, men det er mit indtryk, at DSQ Festivallen simpelthen er baseret på de fire musikeres ønske om at dele en god oplevelse og en masse skøn musik med en masse andre mennesker – både musikere og publikum! 

Udover at man kan opleve en masse fantastiske musikere og en masse skøn musik, så har de også samarbejdet med en lyskunstner de sidste to år – det har været ekstremt smukt og meget stemningsfuldt. På den måde har DSQ Festivallen været en oplevelse, som har overvældet og mættet alle sanserne! 

I år kan man opleve festivallen fra torsdag d. 22. oktober til lørdag d. 24. oktober – billetsalget begyndte for et par dage siden og der blev selvfølgelig udsolgt i løbet af ganske kort tid. Det gik saftsusme stærkt. Jeg kan desværre ingen af dagene. Det er rigtig ærgerligt. Men jeg håber at alle andre – både musikere, publikum og de mange medhjælpere – får en rigtig fantastisk festival. 

TRYK HER hvis du vil læse mere om programmet for DSQ Festival 2015.

Bygningskulturens hus i Nyboder i København.

DSQ Festival 2014 i Bygningskulturens hus i Nyboder i København. Copyright: Jens Drejer.

Reklamer