Fredag d. 13. november blev Paris angrebet af terrorister – indtil videre har 132 personer mistet livet, mere end 350 blev såret og cirka 100 svæver stadig mellem liv og død. Men det er ikke den eneste tragedie, som har ramt Frankrig i den forgange weekend: lørdag forulykkede et af de franske højhastighedstog(tryk her).

Togulykke i Frankrig

Den franske ambassade i København.

Den franske ambassade i København. Copyright: Jens Drejer.

10 eller 12 personer blev dræbt – sammenlignet med antallet af døde og såret efter terrorangrebet, så er 10 eller 12 personer måske relativt få. Ikke desto mindre så mener jeg, at det er en meget alvorlig togulykke. Det var en testkørsel – derfor var der ingen passagerer ombord på toget. Der var 32 personer på toget, men det var alle sammen personale. Senere er det kommet fra, at en del af disse personer var børn. Der har ikke været nogen oplysninger, hvad disse børn lavede på toget – derfor gætter jeg på, at det er børn, som har fået lov til at komme med deres forældre på arbejde.

Der var altså 32 personer på toget – 10 eller 12 personer døde under ulykke. Det er cirka 35%. Hvis man forestiller sig, at denne ulykke var sket, mens toget havde været fyldt med mennesker … det er ikke nogen rar tanke! 

Blomster uden for den franske ambassade i København. Copyright: Jens Drejer.

Blomster uden for den franske ambassade i København. Copyright: Jens Drejer.

Når der er en togulykke i Europa, hvor 10 eller 12 personer mister livet, så er det en meget alvorlig ulykke, som normalt fylder ganske meget i medierne. Når man forestiller sig, hvor mange mennesker der havde mistet livet, hvis toget havde været fyldt … og når man samtidig husker, hvor mange tusinde mennesker, der bruger de franske højhastighedstog hver eneste dag … så er det bemærkelsesværdigt, at denne ulykke kun har fået nogle få korte bemærkninger i medierne. Det skal selvfølgelig ses i lyset af terrorangrebet. Men jeg kan ikke lade være med at tænke, at Frankrig er ramt – ikke bare af én – men af to meget store og meget voldsomme tragedier i denne weekend.

Stakkels Frankrig.

Kampen mod terror.

Der er så mange der taler om “dem og os” – det gælder både muslimer og etniske danskere. Jeg synes det er noget sludder. Eller lad mig udtrykke det på en anden måde: selvfølgelig handler det om “dem og os” – det er altid “dem og os”. Spørgsmålet er bare, hvordan man definerer “dem og os”.

Blomster foran den Franske ambassade i København. Copyright: Jens Drejer.

Blomster foran den franske ambassade i København. Copyright: Jens Drejer.

Kampen mod terrorisme er ikke en kamp mod alverdens muslimer – jeg synes det er allermest mærkeligt, når jeg hører om muslimer, som oplever kampen mod terror på denne måde. De ved jo – sikkert meget bedre end jeg! – hvor mange mennesker terrorgrupper som Al-Qaeda, Al Shabaab, Boko Haram eller Islamisk Stat har myrdet både i mellemøsten og i Afrika. Disse terrorister er nogle forfærdelig afstumpede, barbariske og bestialske mennesker. De har myrdet mange hvide og/eller kristne mennesker i den vestlige verden, men de har jo myrdet mange, mange flere muslimer. Derfor er det fuldstændig indlysende for mig, at det ikke er en kamp mellem den vestlige verden og de muslimske lande: det er en kamp mellem alle os som ønsker at leve i en moderne, fredelig og demokratisk verden – uanset hvilken hudfarve eller hvilken religion man har – og dem som ønsker at ødelægge vores verden. 

Kondolence fra Kurdistans demokratiske parti i Danmark. Copyright: Jens Drejer.

Kondolencebrev fra Kurdistans demokratiske parti i Danmark. Copyright: Jens Drejer.

Eksperterne siger, at hensigten med disse terrorangreb i den vestlige verden først og fremmest er at skabe splittelse, gensidig mistænksomhed og frygt. Disse eksperter har formodentlig ret – til gengæld er jeg temmelig sikker på, at resultatet bliver det modsatte. For det første tror jeg, at disse terrorangreb vil medføre et styrket internationalt militært samarbejde – kampen mod terrorisme skal være kontant, konsekvent og kompromisløs både i Danmark, i Europa og i resten af verden. For det andet er jeg lige så sikker på, at vi også vil opleve en øget solidaritet og et styrket sammenhold mellem alle os helt almindelige mennesker, som ønsker at leve i en moderne, fredelig og demokratisk verden. Jeg ser det blandt andet i kampagnen “Not in my name” – en genial kampagne, som jeg er rigtig vild med. Denne kampagne er ikke ny, men den bliver hele tiden større og stærkere.

Jeg vil slutte med at henvise til to vigtige debatindlæg fra to intelligente mænd, som jeg godt kan lide:

Tarek Hussein: IS er en trussel for ethvert frit tænkende individ

Jacob Mchangama: Det er absurd at give vesten skylden for terror.

Blomster foran den franske ambassade i København. Copyright: Jens Drejer.

Blomster foran den franske ambassade i København. Copyright: Jens Drejer.

Reklamer