Hvis jeg har mulighed for det, så tager jeg næsten altid ind til Amalienborg slot for at vinke, når dronningen har fødselsdag – egentlig er det lidt åndssvagt, for man bruger en masse tid på at tage frem og tilbage, og så varer det hele kun 5 minutter. Men det er superhyggeligt og der er altid en fantastisk stemning på slotspladsen. Derfor har jeg aldrig fortrudt det. Aldrig. Ikke en eneste gang. Til gengæld har jeg fortrudt det alle de (få) gange, hvor jeg – af den ene eller den anden årsag – har besluttet mig for at blive hjemme.

Grevinde Alexandras apanage

Jeg synes det har været et træls år for kongehuset – gang på gang har de fået negativ opmærksomhed i medierne. Et af de store emner har været grevinde Alexandras apanage. I forbindelse med grevindens skilsmisse fra prins Joachim, fik hun en villa på Svanemøllevej på Østerbro og samtidig blev hun tildelt en årlig apanage på 2,3 million. Allerede da hun blev gift med Martin Jørgensen i 2007 var der røster som krævede, at hun skulle miste sin apanage. I løbet af de sidste par år er der også en del mennesker, der har plæderet for, at hun skal miste apanagen, når prins Nikolai og prins Felix bliver myndige.

Prinsesse Marie, Prins Joachim med prins Nikolai, prins Felix,

Prinsesse Marie, Prins Joachim med prins Nikolai, prins Felix, prins Henrik og prinsesse Athena. Copyright: Jens Drejer.

For nyligt solgte grevinde Alexandra villaen på Svanemøllevej. Villaen var belånt for 6.195.000 kr. Hvis den blev solgt til udbudsprisen på 25 millioner, så har det givet grevinden en fortjeneste på 18.805.000 kr – og endnu en gang er der mennesker som mener, at dette er en passende grund til at tage apanagen fra grevinde. Enhedslisten er gået så vidt, at de vil bringe sagen op i Folketinget(tryk her). De foreslår, at grevindens indtægter i fremtiden skal modregnes i apanagen.

Alle taler om gevinsten på 18,8 millioner kroner, som om det er penge hun bare kan stoppe i lommen. For det første er der ingen som kender den reelle salgspris. For det andet – er der slet ingen som tænker på, at grevinden skal ud at købe en ny bolig? Når huset er solgt, så skal der købes en ny bolig og derfor er det selvfølgelig absurd at tale om, at hun har fået en gevinst på 18,8 million kroner.

Men hele debatten om Alexandras apanage er absurd – og dybt uanstændig. Da hun blev skilt fra prins Joachim i 2005 blev der indgået en skilsmisseaftale og denne aftale er naturligvis juridisk bindende. Så kan man da ikke bare komme X antal år senere og sige, at nu har vi altså ombestemt os – nu gider vi ikke at betale alligevel. Er Danmark en retsstat eller ej? Det er spørgsmålet … og jeg siger: ja, selvfølgelig er Danmark en retsstat. Og så kan man naturligvis ikke ændre sådan en aftale.

Dronning Margrethe, prins Henrik, kronprins Frederik, kronprinsesse Mary, prins Joachim og prinsesse Marie.

Dronning Margrethe, prins Henrik, kronprins Frederik, kronprinsesse Mary, prins Joachim og prinsesse Marie. Copyright: Jens Drejer.

Afslutningsvis vil jeg sige, at jeg synes ikke 2,3 million er mange penge – sammenlignet med hvad lederne i det private erhvervsliv tjener, så er det jo nærmest småpenge. Men jeg synes, at 2,3 million er et både passende og anstændigt beløb. Nogle vil måske indvende, at grevinde Alexandra ikke har tjent sine penge og derfor vil de måske mene, at det er urimeligt at sammenligne hende med folk der er erhvervsledere …. de har selvfølgelig ret. Men grevinde Alexandra har dog været en del af det danske kongehuset og så bør den kongelige familie selvfølgelig også gøre hvad de kan for at sikre hendes og børnenes fremtid. Og det gælder da ikke kun kongehuset – det gælder jo hele Danmark. Så længe vi vælger at bevare kongehuset, så er det altså en del af vores omkostninger og vores ansvar! 

Men lad os lige huske, at vi ved ikke, hvad der står i grevinde Alexandra og prins Joachims skilsmisseaftale – der kan jo godt stå nok om, at apanagen skal reduceres, når prins Nikolai og prins Felix bliver myndige. Eller når grevinden når den almindelige pensionsalder … jeg håber det ikke, for 2,3 million er ikke mange penge i dagens Danmark. Det er da temmelig mange flere penge end jeg har, for jeg er nemlig fattig – men det er jo fuldstændig irrelevant. Det afgørende er, at man kan IKKE ÆNDRE EN JURIDISK BINDENDE AFTALE og derfor er hele diskussionen temmelig uanstændig!

Cirkus Amalienborg

Et andet emne som har fyldt utrolig meget i medierne i løbet af det forgangne år, det er jo prins Henrik eller prinsgemalen … hvordan skal man gribe det an, hvis man skal skrive om problemet prins Henrik? Han har jo altid formået at skabe opmærksomhed med uheldige kommentarer og  kontroversielle synspunkter. Hvor skal man så begynde?

Kronprins Frederik, kronprinsesse Mary, prins Christian, prinsesse Isabella, prins Vincent og prinsesse Josephine.

Kronprins Frederik, kronprinsesse Mary, prins Christian, prinsesse Isabella, prins Vincent og prinsesse Josephine. Copyright: Jens Drejer.

Jeg vil begynde et par måneder før dronningens 75-års fødselsdag i 2015, hvor regentparret gav et tv-interview til hollandsk tv – hvis jeg husker ret. Her begynder Henrik igen at tale om, at han føler sig uretfærdigt behandlet og diskrimineret, fordi han ikke må være konge. Under denne del af interviewet er det tydeligt, at dronningen sidder og krummer tæer. Der er ingen tvivl om, at hun synes det er helt vildt pinligt. Det er tydeligt, at dronningen forsøger at skjule sine følelser og se uberørt ud, men jeg synes det var lige så tydeligt, at det ikke lykkedes for hende – det var pinligt, at prins Henrik sad og klynkede på den måde, men samtidig var det jo også upassende, at han forsøgt at stjæle opmærksomheden. Det var et interview om dronningen og hendes 75-års fødselsdag – ikke et interview om prinsgemalen.

Så kom dronningens 75-års fødselsdag, hvor prins Henrik ikke var med på balkonen på Amalienborg. Han deltog heller ikke i festen på Fredensborg slot. Hoffet meddelte, at han var meget syg. Men tidligt næste morgen – klokken 5 eller 6, hvis jeg husker ret – forlod prins Henrik Fredensborg slot. Han kørte i bil til Hamborg, hvorfra han fløj til Venedig – da han landede fejlede han tilsyneladende ikke noget som helst, selv om han blot nogle få timere tidligere, havde været for syg til at deltage i dronningens fødselsdag. Kongefamiliens job er jo først og fremmest at deltage i den slags festlige begivenheder. Når prins Henrik ikke deltager, så virker det jo nærmest som om at han pjækker – eller strejker! Jeg tror, at dronningen har forsøgt at tale ham til fornuft efter det pinlige interview med hollands tv – hun har forsøgt at forklare ham, at det var pinligt og upassende. Han ser det som et udtryk for manglende forståelse og manglende opbakning, og derfor vælger han at strejke i forbindelse med dronningens fødselsdag.

Dronning Margrethe på balkonen med alle 8 børnebørn. Copyright: Jens Drejer.

Dronning Margrethe på balkonen med alle 8 børnebørn. Copyright: Jens Drejer.

Så kom nytårstalen, hvor dronningen kunne meddele, at prinsgemalen gik på pension – jeg ser en helt klar forbindelse med det omtalte interview og dronningens fødselsdag. Spørgsmål er bare: hvem har besluttet, at prinsen skal gå på pension? Er prins Henrik blevet så sur over, at han ikke må blive konge – og måske også fornærmet over dronningens manglede opbakning i denne sag – at han selv har bestemt, at han slet ikke gider at være med mere? Eller er det dronningen – måske sammen med resten af den kongelige familie – der har indset, at prins Henrik er en belastning for kongehuset? Måske er det dronningen som har besluttet, at prins Henrik skal gå på pension, for at minimere risikoen for pinlige episoder …

For nyligt kunne hoffet så meddele, at han ikke længere ønsker titlen som prinsgemal, men fortrækker at blive tiltalt som prins Henrik. Det er lidt mærkeligt, for titlen betyder jo ikke noget i forhold til rangfølgen i kongehuset – det er udelukkende en titel som understreger, at han er dronningens gemal … hvilket han selv understregede, da han antog titlen for nogle år siden. Han tog titlen for at understrege, at han var dronningens gemal. Og nu ønsker han ikke længere denne titel … jeg synes det er meget, meget svært at lade være med at drage visse konklusioner.

Find Holger ... øh, jeg mener selvfølgelig Henrik. Copyright: Jens Drejer.

Find Holger … undskyld, jeg mener selvfølgelig Henrik. Copyright: Jens Drejer.

Man skal selvfølgelig passe på med at skabe konspirationsteorier. Man skal selvfølgelig heller ikke drage forhastede konklusioner. Selv om kongefamilien forsøger at holde på facaden, så er det dog helt indlysende, at de kæmper med nogle problemer – og det største problem er prins Henrik. Måske er problemet ligefrem forholdet mellem prinsen og dronningen. Der er nogle som er fuldstændig ligeglade – der er andre som siger, at prins Henrik er bare helt sin egen og det er egentlig meget fint. Synes de. Den holdning kan jeg godt forstå, hvis man er lidt ligeglad med kongehuset – eller hvis man ligefrem er imod kongehuset. Men hvis man støtter kongehuset og ønsker at bevare kongehuset for fremtiden, så synes jeg sørme, at der er grund til at være bekymret.

Problemet blev også understreget på Amalienborg slotsplads – prins Henrik var ganske vist med på balkonen. Flere gange forsøgte dronningen at trække ham frem, så de stod ved siden af hinanden – men gang på gang trak han sig tilbage og stillede sig lige bag ved dronningen, så man slet ikke kunne se ham. Jeg tror, at jeg har 50 billeder, hvor han står på den måde. Han har flere gange udtalt til medierne, at han ikke vil stå i skyggen af sin kone – hans besynderlige adfærd på balkonen, virkede som et temmelig barnligt forsøg på at demonstrere denne position som dronningens skygge. Det virkede som et trodsigt forsøg på at sige, at hvis jeg ikke må være konge, så vil jeg slet ikke være med … så står jeg bare her og surmuler. Det var helt vildt pinligt. Men det var faktisk også ret ubehageligt at overvære, fordi prins Henrik dermed udstillede problemerne i kongefamilien på en ganske ubehagelige måde! Først og fremmest synes jeg, at det var ekstremt tarveligt og hensynsløs over for dronningen. 

Jeg kan ikke lade være med at tænke på den der film med Olsen-banden, hvor Karla konkluderer, at Egon Olsen er blevet senil konfus!

I dagens anledning var garden selvfølgelig i de flotte, røde gallauniformer. Copyright: Jens Drejer.

I dagens anledning var garden selvfølgelig i de flotte, røde gallauniformer. Copyright: Jens Drejer.

Mit bæger flød over den dag hoffet meddelte, at prins Henrik ikke længere ønsker at blive tiltalt som prinsgemal – det var dråben som fik mit bæger til at flyde over. Jeg er simpelthen vred på prins Henrik – jeg er rigtig, rigtig gal på ham. Hvorfor reagerer jeg så voldsomt? Det gør jeg, fordi jeg faktisk godt kan lide ham – jeg er faktisk ret vild med prins Henrik. Tidligere kunne man jævnligt møde ham i operaen. Han er et kunstnerisk menneske – han spiller selv klaver, skriver digte og laver skulpturer; jeg synes, at hans skulpturer er helt fantastiske! Og så har han jo en ægte passion for madlavning – jeg kan huske, at jeg har set et par tv-programmer, hvor han viser rundt i de kongelige køkkenhaver og det er helt tydeligt, at prins Henrik virkelig brænder for alt det der med krydderurter og madlavning.

Gid prins Henrik ville acceptere sin rolle som en slags deltidskunstner og deltidshjemmegående husfar – kunst og madlavning er jo nogle af de ting, som han brænder mest for. Han har netop fået et liv, hvor han har mulighed for at dyrke sine passioner. Hvorfor er han så utilfreds med at være nummer 2? Jeg forstår det simpelthen ikke. Hvis han ville tage denne skæbne på sig, så tror jeg oven i købet, at han kunne blive en slags rollemodel for mange moderne mænd … 

Dronningens palæ - også kendt som Christian d. 9. palæ - set fra Amaliehaven. Copyright: Jens Drejer.

Dronningens palæ – også kendt som Christian d. 9.`s palæ eller Schacks palæ – set fra Amaliehaven. Copyright: Jens Drejer.

Og så er der apanagen – skal prins Henrik beholde sin apanage på godt 5 millioner kroner efter at han er gået på pension? Det er også et emne, som er blevet diskuteret en hel del … selvfølgelig skal han det! Han er stadig dansk prins. Han er gift med regenten og far til den danske kronprins. Derudover bliver han selvfølgelig boende i palæet på Amalienborg – han bruger selvfølgelig også de andre slotte og kongehusets biler. Men det koster altså nogle kroner – ikke bare til forbrug, men også til vedligeholdelse og personale. Det er selvfølgelig muligt, at dronningen betaler den slags driftsomkostninger. Måske fungerer Henriks apanage udelukkende som en slags lommepenge. Det ved jeg ikke noget om, men hvis det er tilfældet, så er det sørme også okay med mig. Sammenlignet med hvordan mange sportsfolk, rockstjerner, skuespiller, erhvervsledere og andre milliardærer lever, så kan man jo ikke beskylde vores kongefamilie for at være ekstravagante – tværtimod. Selv dem der vælger at gå på pension, eller blot at trække sig lidt tilbage, skal selvfølgelig fortsat have mulighed for at leve et passende og anstændigt liv.

Der var en del tåge eller dis i luften, og det har desværre gjort mine billeder lidt grumsede. Meteorologerne havde lovet regn - men der var alligevel masser af mennesker på slotspladsen og solen brød igennem da dronningen trådte ud på balkonen. Copyright: Jens Drejer.

Der var en del tåge eller dis i luften, og det har desværre gjort mine billeder lidt grumsede. Meteorologerne havde lovet regn – men der var alligevel masser af mennesker på slotspladsen og solen brød igennem da dronningen trådte ud på balkonen. Copyright: Jens Drejer.